Читај ми!

Opozicija u Prištini tvrdi da Kurti odlukom o tablicama ugrožava odnose sa saveznicima

Opozicione stranke u Prištini nezadovoljne su odlukom Aljbina Kurtija o registarskim tablicama i tvrde da ugrožava odnose sa međunarodnim partnerima.

Iz Demokratske partije, najjače opozicione parlamentarne stranke u Prištini saopštili su da je premijer Aljbin Kurti odlukom o registarskim tablicama na severu potvrdio činjenicu da se povlači od ranije preduzetih poteza i da je istovremeno postupio suprotno poziciji međunarodnih partnera.

"Cela debata poslednjih dana bila je usredsređena na pitanje da li će legitimna odluka vlade biti sprovedena od 1. novembra i da li će biti usvojen zahtev SAD za odlaganje sprovođenja odluke za 10 meseci. Na kraju, premijer je jednostrano odlučio da odloži sprovođenje odluke za skoro šest meseci, povlačeći se sa svoje prethodne pozicije, ali i dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u odnosu na SAD i druge međunarodne partnere", rekao je sekretar Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj na pres konferenciji u Prištini.

Preneo je stav svoje stranke "da u ovoj situaciji cilj vlade treba da bude sprovođenje bez daljeg odlaganja legitimne odluke u funkciji vladavine prava na severu Kosova".

Nikaj je rekao da Priština nikada nije bila u ovakvoj situaciji u odnosu na SAD.

"Kao PDK, izražavamo našu zabrinutost i neslaganje sa ovim ignorantskim i nekooperativnim pristupom sa najvažnijom državom za razvojnu perspektivu naše zemlje. To se odnosi i na naše odnose sa ključnim državama Evropske unije. Dok podržavamo svaku legitimnu i ustavnu akciju i odluku vlade i institucija za proširenje zakonitosti u svakom kutku Kosova, smatramo da se ovi ciljevi najbolje postižu komunikacijom i koordinacijom sa našim međunarodnim partnerima", rekao je Nikaj.

Iz druge po snazi parlamentarne stranke - Demokratskog saveza ocenili su da Kurtijeva odluka o tablicama predstavlja arogantno i bahato ponašanje prema zahtevima saveznika Prištine.

"Kosovo se nalazi u osetljivoj političkoj situaciji, zbog čega je neophodna saradnja i koordinacija sa našim saveznicima, SAD i EU. Reakcija američke vlade protiv nepoštovanja njenih preporuka je prilično uznemirujuća. Zato tražimo da se vladajuća partija strateški opredeli za očuvanje ovog odnosa od vitalnog značaja za razvoj Kosova", nevela portparolka Demokratskog saveza Sibelj Haljimi.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи