Читај ми!

Elvira Kovač: Važno da realizujemo ciljeve; Usame Zukorlić: Ministar Edin Đerlek kec u rukavu

Savez vojvođanskih Mađara zadovoljan je rezultatima saradnje sa SNS-om, kaže Elvira Kovač i dodaje da će ta stranka u novom sazivu Vlade imati osam državnih sekretara. Edin Đerlek je kec u rukavu Stranke pravde i pomirenja, koji će razumeti potrebe Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji, kaže Usame Zukorlić.

Predsednica Vlade i ministri sinoć su u Skupštini Srbije položili zakletvu i time je započeo njihov mandat. U radu novog kabineta učestvovaće više predstavnika manjinskih partija nego što je to bilo u prethodnom.

Elvira Kovač, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara, rekla je za RTS da je ta stranka zadovoljna rezultatima saradnje sa Srpskom naprednom strankom i da su zato odlučili da budu deo Vlade.

"Savez vojvođanskih Mađara od 2014. godine sarađuje sa SNS-om i mi imamo potpisan koalicioni sporazum", rekla je Elvira Kovač.

U vlasti nemaju ministarsko mesto, ali učestvuju na nivou državnih sekretara, tako su, kaže, govorili od samog početka.

"Mi smo jedna regionalna i manjinska stranka i opsluživanje samo jednog ministra, previše bi zahtevalo naše infrastrukture. Za nas je značajno da se realizuju programski ciljevi, projekti, ulaganja na teritoriji Vojvodine, ljudska i manjinska prava, interesi nacionalnih manjina, proporcionalna zastupaljenost nacionalnih manjina, a bavimo se poljoprivredom i obrazovanjem", rekla je Elvira Kovač.

Navela je da je SVM u prošlom sazivu Vlade imao sedam državnih sekretara, a da će sada sa novim Ministarstvom za javna ulaganja imati još jedno mesto.

"Svakako je personalni sastav Vlade značajan i mi vidimo da tu ima i političkih figura i eksperata. SVM se slaže sa predloženim, ponovo postoji posebno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer zapravo tu spadamo svi mi", rekla je Elvira Kovač.

Prema njenim rečima, izbor Tomislava Žigmanova za ministra je dobra poruka i za regioni i za Hrvatsku.

Takođe, kaže, dobra je što je predstavnik nacionalne manjine u Vladi i nada se uspešnoj saradnji.

"Njegova retorika na novou Subotice je bila prilično čudna u proteklom periodu, sada će verovatno da je promeni. Ono što je značajno za sve nas da je ova vlada manjinski inkluzivna", rekla je Elvira Kovač. 

Zukorlić: Edin Đerlek – kec u rukavu Stranke pravde i pomirenja

Stranka pravde i pomirenja takođe je podržala izbor nove vlade. Lider Usame Zukorlić kao razlog navodi koalicioni sporazum kojim su, kako kaže, definisana programska načela stranke – podizanje prava Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica u Srbiji, kao i realizacija infrastrukturnih projekata na teritoriji Sandžaka i u drugim mestima gde žive nacionalne zajednice.

"Prvi put u istoriji pokreta, imamo ministra, to je Edin Đerlek, obrazovan i veoma visok kadar u našoj stranci, koga smo čuvali kao kec u rukavu za ovu priliku", rekao je Zukorlić.

Đerlek je ministar bez portfelja, a koja će zaduženja imati ostalo je još da se vidi, kaže Zukorlić.

"Trenutno smo u razgovorima, očekujemo da će biti dogovoreno nešto što je u vezi sa nerazvijenim područjima ili nešto gde mogu predstavnici nacionalnih zajednica da imaju direktnu korist", naveo je Zukorlić.

Podsetio je da su u prošlom sazivu Vlade imali jednog državnog sekretara i dodao da će se to sada proširiti.

"Tražili smo pozicije pomoćnika i savetnika u većem broju ministarstava. Očekujemo da to budu ministarstva preko kojih možemo da relizujemo naše projekte na terenu – od Ministarstva za obrazovanje, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva za rad i socijalnu politiku", rekao je Zukorlić.

Edin Đerlek je, kaže, živeo u Novom Pazaru, iako je rođen i odrastao u Beogradu, studirao u inostranstvu.

"On je Bošnjak po nacionalnosti, i te kako će razumeti potrebe Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji", rekao je Zukorlić.

"Nama je važno ne samo da realizujemo projekte nego i da podižemo stepen prava nacionalnih zajednica u Srbiji, želimo pravičnost među svim narodima u razvijenoj Srbiji. To nam je cilj za koji se zalažemo", rekao je Zukorlić.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво