Читај ми!

Pet dana do isteka roka koji je Priština odredila za promenu tablica, Srbima poziv stiže i SMS-om

Rok za preregistraciju vozila na Kosovu i Metohiji, sa KM na RKS tablice, ističe za pet dana i, kako kaže Aljbin Kurti, neće biti produžen. Iako su se prethodnih dana iz međunarodne zajednice čuli pozivi da se rok produži za 10 meseci, predsednik Srbije kaže da se, ako do toga ne dođe, ne može očekivati reakcija Kvinte. Poručuje Srbima u južnoj pokrajini da će država biti uz njih. A oni kažu da nemaju nameru da se povinuju ultimatumima Prištine.

Najave i jednih i drugih znače mogućnost vraćanja na dane krajem jula, odnosno na vreme porasta tenzija i na opasnost da mogu da eskaliraju u sukob na severu Kosova i Metohije.

Nakon jučerašnje najave Aljbina Kurtija da neće da odloži rok za preregistraciju, ovakav ishod je vrlo moguć, ako ne usledi snažna međunarodna aktivnost i pritisak na vlasti u Prištini da odluku promene u poslednjem momentu.

Premijer u Prištini je odluku o odlaganju roka za preregistraciju i lične karte već donosio, i to u poslednjem momentu 31. jula pred ponoć, tako da ne treba odbaciti mogućnost da to učini i ovoga puta. Ali sve zavisi od toga koliko će međunarodni pritisak biti jak.

Do sada, međunarodni predstavnici, pre svih američki i oni iz Evropske unije, bili su više nego jasni da treba pomeriti rok za preregistraciju za 10 meseci i dati šansu kampanji, da ljudi razumeju šta mogu da rade.

Apeli, predlozi i saveti za sada nisu urodili plodom, pa ostaje da se vidi da li išta može da se uradi u narednih pet dana.

Nedelju dana unazad u Prištini su boravili američki izaslanik Gabrijel Eskobar, posrednik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, izaslanik Velike Britanije Stjuart Pič, te izvestilac u Evropskom parlamentu za Kosovo Viola Fon Kramon.

Zajednička poruku svih njih je da preregistraciju vozila treba odložiti i dati šansu dijalogu. Poruka Gabrijela Eskobara je da je poželjno da u Prištini prihvataju predloge zapadnih saveznika i dada se fokusiraju na krupnije probleme u odnosima Beograda i Prištine.

Isto traži i Evropska unija, čak i kritički opredeljeni Albanci na KiM. Oni idu i dalje i kažu da je mogući navodni upliv Rusije u odnose na Zapadnom Balkanu i stvaranje poligona za nove sukobe u Evropi, a da za povod mogu da posluže i registarske oznake.

Kosovska policija: Za dva meseca 18 preregistrovanih vozila 

Tablice sa akronimima gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije u funkciji su na severu Kosova unazad 22 godine. Srbi južno od Ibra su svoja vozila sa takvim tablicama preregistrovali pre desetak godina.

Do pre neku godinu koristili su statusno neutralne tablice, a kada su i one ukinute, preuzeli su RKS tablice isključivo zbog bezbednosti, jer žive u albanskom okruženju i lako se identifikuju sa drugim tablicama.

Srbi na severu su u drugačijoj situaciji i neće da se odreknu svog identiteta. Prema podacima policije u Prištini, 18 vlasnika je preregistrovalo svoje automobile u protekla dva meseca.

Pozivi SMS-om za preregistraciju

Bila je velika kampanja, mnogo poziva - kako od strane Aljbina Kurtija, tako od njegovih zamenika, i to isključivo na srpskom jeziku.

Pet dana pre isteka dvomesečnog roka za preregistraciju, pojedinim srpskim korisnicima mobilne telefonije stižu SMS-ovi sa pozivom da preregistruju svoja vozila.

Postavlja se pitanje kako je policija došla do brojeva telefona srpskih vlasnika. U ovom slučaju očekuje se reagovanje nadležnih institucija za zaštitu prava građana.

Prema informacijama kojima raspolažemo, na severu je trenutno mirno. Snage specijalne granične policije su raspoređene na severu već nekoliko meseci, a uz rešenost Srba da ne preregistruju svoja vozila, stvara se klima napetosti i rizika od nove eskalacije situacije.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво