Читај ми!

Ursula fon der Lajen u petak u Beogradu

U okviru posete Zapadnom Balkanu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boraviće u petak, 28. oktobra, u Beogradu.

Ursula fon der Lajen će turneju na Zapadnom Balkanu započeti 26. oktobra u Skoplju, odakle 27. okobra odlazi u Prištinu i Tiranu, da bi 28. oktobra boravila u Beogradu i Sarajevu, a na kraju, 29. oktobra i u Podgorici.

Predsednica EK dolazi nekoliko dana posle objavljivanja godišnjih izveštaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka Uniji.

Očekuje se da će Fon der Lajen najaviti paket pomoći za Zapadni Balkan, koji je komesar za proširenje Oliver Varhelji najavio u govoru u Strazburu 19. oktobra.

Paket se sastoji od "budžetske pomoći za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise, a ove mere treba da budu od pomoći već ove zime", izjavio je Varhelji.

Fon der Lajen treba da informiše o odluci EU da uključi Zapadni Balkan u zajedničku kupovinu gasa.

Očekuje se da će i migracije biti tema razgovora.

Varheji je izjavio da i u ovoj oblasti EU neće da ostavi Zapadni Balkan da se sam bori za migracijom i obećava da će Unija da pomogne i politički i finansijski.

Fon der Lajen će u Beogradu ponoviti poruke koje je Unija slala ovih dana o potrebi da Srbija napravi napor da prihvati pozicije spoljne politike Unije, uključujući deklaracije i sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи