Читај ми!

Pejić: Energetika, bezbednost i ekonomija tri ključna prioriteta nove Vlade

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić kaže da veći broj ministarstva u budućoj Vladi, a biće ih 25, zahteva vreme u kome živimo i potreba da se obezbedi sveukupna stabilnost. Objašnjava da će se novi kabinet suočiti sa brojnim izazovima na unutrašnjem i spoljnom planu – ekonomskim, bezbednosnim, energetskim i da je iz tog razloga potrebno formirati više timova koji će se sa njima suočiti. Stoga se, kako je naglasio, broj ministarstva ne može tumačiti potrebom zadovoljavanja apetita koalicionih partnera, posebno jer SNS ima dominantnu poziciju i ulogu u budućoj izvršnoj vlasti.

Vladimir Pejić smatra i da brojniji kabinet ne podrazumeva nužno i veće opterećenje budžeta, jer se formiranjem novih ministarstava neka aktuelna, koja su objedinjavala po nekoliko resora, sada dele i rasterećuju.

Direktor agencije "Faktor plus" ne misli da će oročavanje mandata Vlade 2024. godinom uticati na kvalitet njenog rada.

U emisiji Prvog programa Radio Beograda "Magazin na Prvom" kaže da je manir Aleksandra Vučića da na dve godine ili raspisuje izbore ili rekonstruiše Vladu, na šta su se i ministri, ali i šira javnost, navikli.

Pejić ne spori da je ministrima potrebno izvresno vreme da ostvare ideje i planove, ali pretpostavlja da je ideja predsednika da ih drži pod "pozitivnom tenzijom".

Identična partijska struktura odlazećeg i budućeg kabineta – u čijem radu neće biti neke bitne razlike, dobra je zbog kontitnuiteta politike koja se sprovodi, ocenio je Pejić, uveren da bi osveženja, u smislu personalnih rešenja, bila korisna.

Precizira da su ekonomija i povećanje kvaliteta života građana prioriteti buduće Vlade, kao i da oni zavise od bezbednosne i energetske stabilnosti na međunarodnom planu a to su, uz KiM, izazovi za budući kabinet.

Govoreći o saradnji vladajuće većine i opozicije, Pejić je akcentovao da je dobro što su u aktuelnom sazivu Parlameta, u odnosu na prošli, primetne veća tenzija i borba koje su poželjne i u društvu.

Očekuje da vlast i opozicija, makar i načelno, postignu dogovor o minumumu zajedničkih interesa oko bitnih pitanja, a to bi za državu bilo veoma važno.

Kosmet je, veruje, tema koja zahteva konzenzus i svedoči o ozbiljnosti u daljim pregovorima oko statusa Pokrajine, ali isto tako i spoljna politika, proces pristupanja EU, energetska strategija...

Sada se već može videti kako će biti raspoređeni resori u dolazećem kabinetu, navodi direktor agencije "Faktor plus".

Naglašava da će vrh Vlade će biti "u rukama" SNS-a – Ana Brnabić će biti premijerka i da je moguće da će SPS dobiti više resora – jedno ili dva, odnosno da će manje partije zauzeti mesta u kabinetu.

Pejić pretpostavlja da će Siniša Mali biti ministar ekonomije, Goran Vesić infrastuktire, saobraćaja i građevine, Ivica Dačić policije ili spoljnih poslova, odbrane Miloš Vučević.

Za njega je interesantno da li će na čelu ministarstva zdravlja, koje je veoma važno, ostati Zlatibor Lončar ili će taj resor biti poveren Sanji Škodrić, Danici Grujičić, Mariji Zdravković ili Vladimiru Đukiću.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи