Читај ми!

Obradović (SNS): Broj ministarstava nije relevantan; Puškić (Dveri): Potrebna funkcionalna Vlada

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima. Sinoć je završena u načelu, sutra se nastavlja o amandmanima. Predlog zakona predviđa da nova vlada ima 25 ministarstava. Jelena Obradović iz Srpske napredne stranke kaže za RTS da je predlogom zakona stvoren adekvatan okvir kao odgovor za sve ono što nas očekuje u narednom periodu. Borko Puškić iz Dveri napominje da je potrebno da nova Vlada ima do 15 ministarstava i da ne bude "skupa Vlada".

Borko Puškić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da Dveri kao odgovorna parlamentarna državotvorna organizacija ne može podržati, kako je rekao "skandalozan predlog zakona o ministarstvima koji je došao za 24 časa u hitnom postupku".

"Nemamo Vladu već 220 dana, imamo Vladu u tehničkom mandatu, koja potpisuje neke zakone i troši novac, i to je vrlo diskutabilno i sa aspekta zakonitosti da li je to opravdano. Predlog je da imamo 25 resora. Jedna Francuska ima 18 resora, Nemačka 16, Mađarska 14, a jedna Austrija ima 12 koja ima tri miliona stanovnika više od Srbije", izjavio je Puškić.

Jelena Obradović napominje da je predlog zakona prvi korak u onome što nas očekuje naredne nedelje, a to je formiranje Vlade.

"Predlogom smo stvorili adekvatan okvir kao odgovor za sve ono što nas očekuje u narednom periodu. Globalna kriza je uzela maha i potrebna nam je adekvatna vlada koja će dati odgovor na sve to. Kao država smo se obavezali programom 'Srbija 2020-2025' za ogromne projekte i želimo da ih realizujemo što brže i potrebna nam je vlada koja će biti efikasna i koja će pre svega sprovoditi politiku predsednika Vučića i SNS-a. To je politika koja čuva mir i stabilnost, brine o interesima naše zemlje, štiti naš narod na KiM, a ujedno i razvoja našu zemlju. Očekujemo od Vlade da nastavi ekonomski rast. Prošle godine je nivo stranih investicija bio 3,9 milijardi evra, a u prvih devet meseci ove godine 3,1 onda vam to govori šta je odgovorna država i politička partija", napominje Obradovićeva.

Prema njenim rečima, broj ministarstava nije relevantan.

"Bilo je u Srbiji Vlada koje su imali 36 ministarstava, do 18 kada ih je bilo najmanje kad je bio predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Zato što SNS ima realan program koji želi da ostvari, a pošto je Srbija u vanrednoj situaciji zbog svega što se dešava u svetu, želimo da damo adekvatan odgovor. Neke resore smo razdvojili, i imamo nova četiri resora. Suština je u tome na koji način se sprovodi politika", navodi Obradovićeva.

Puškić napominje da se nalazimo u turobnom vremenu.

"U tom momentu se sabiraju snage i to je trend svih evropskih država koje su imali izbore nakon Srbije. Očigledno je da predsednik trpi velike pritiske sa Zapada, pre svega SAD i Londona i da nema u potpunosti samostalnost u odlučivanju. Očigledno je da ćemo imati vladu koja nije funkcionalna i oročenu na neki mandat. To je vređanje i građana i članova Vlade. Potrebna nam je funkcionalna Vlada", dodaje Puškić.

Smatra da je potrebno da nova Vlada ima do 15 ministarstava, da ne bude "skupa Vlada".

"Spojili bismo selo i poljoprivredu, prosvetu sa naukom, omladinu sa sportom, a ne sa turizmom. Nama je potrebno spajanje srodnih resora. Zašto da imamo ministarstvo za ljudska i manjinska prava, možemo da imamo kancelariju u okviru ministarstva pravde. Zašto da imamo ministarstvo EU kada svakoga dana imamo Fon Kramon, Berbokovu, Šolca koji nas svakoga dana uslovljavaju da moramo da se odreknemo KiM", napominje Puškić.

Osnivanjem ministarstva za KiM, smatra, sprečila bi se dalja dezintegracija KiM. 

Obradovićeva napominje da ne zna zašto bi smetalo Dverima ministarstvo koje će sadržati i omladinu. 

"Podatak da se preko 100.000 mladih ljudi vratilo u zemlju za poslednjih nekoliko godina je rezultat politike predsednika Vučića. Mladi su danas prioritet u državi. Želimo da se bavimo još više mladima nego do sada. Moja prva plata, stipendije koje smo povećali su samo neki od programa", navodi Obradovićeva. 

Navodi da se Ministarstvom za KiM ništa ne bi dobilo.

Celo gostovanje pogledajte u videu na početku teksta

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво