Читај ми!

Skupštinski odbor usvojio predlog izmene Zakona o ministarstvima

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu usvojio je Izmene i dopune Zakona o ministarstvima, prema kojima se uvode četiri nova ministarstva, a ukupan broj ministarstava utvrđuje se na 25.

Na sednici Narodne skupštine koja je zakazana za sutra, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu predložiće parlamentu da usvoji Izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Obrazlažući predlog Izmene i dopune Zakona o ministarstvima koji je podnelo 148 poslanika, poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da izmene podrazumevaju delimičnu reorganizaciju postojeće strukture ministarstava i predlaže se formiranje četiri nova ministarstva.

"To su ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministarstvo turizma i omladine, ministarstvo informisanja i telekomunikacija i ministarstvo za javna ulaganja. Ostajemo pri oceni da će formiranje tih ministarstava doprineti jačanju administracije u tim oblastima", istakao je Jovanov..

Jelena Jerinić iz Zeleno-levog kluba rekla je da Odbor nije dobio prava objašnjenja o tome zašto se formiraju nova ministarstva i zašto posle 10 godina vlasti SNS-a imamo osam ili devet ministarstava više nego ranije.

Ocenila je da je formiranje novih ministarstava predloženo da bi se zadovoljili koalicioni apetiti i udomili partijski kadrovi.

"Ne vidimo nijedan pravi razlog niti imamo procenu efekata kako će to doprineti boljem funkcionisanju države i potreba građana, kao i zašto nešto nije funkcionisalo i zašto će bolje funkcionisati sa ovim što je predloženo", rekla je Jerenićeva.

Istakla je da je u predlogu navedeno da za sprovođenje tog zakona nisu potrebna dodatna sredstva što, tvrdi, nije tačno, jer kaže da će svako novo ministarstvo dobiti barem jednog državnog sekretara.

Miodrag Gavrilović iz Demokratske stranke rekao je da je veliki problem što se sve radi po hitnom postupku, zbog čega se, dodaje, svi pitaju šta je iza toga, a smatra i da se time umanjuje značaj poslanika i parlamenta.

Upitao je zašto je akcenat stavljen na trgovinu, a ne na energetiku, zdravstvo i obrazovanje, kao i zašto se osniva Ministarstvo za javna ulaganja kada već postoji Kancelarija za javna ulaganja. Zapitao je i s kojim sredstvima će ona raditi, s obzirom na to da država kasni sa plaćanjima desetak meseci.

Gavrilović je takođe zamerio što se Ministarstvo za sport i omladinu deli tako što omladina ide Ministarstvu turizma.

Jelena Milošević iz poslaničke grupe Ujedinjeni ocenila je da su nova ministarstva stranački feudi i podsetila da su članovi vladajuće koalicije to isto rekli za vladu Mirka Cvetkovića 2011. godine.

Vladimir Gajić iz Narodne stranke ocenio je da predlog Izmena i dopuna Zakona o ministarstvima treba da se donese da bi vlada bila formirana i da je to želja nove mandatarke.

Poslanici opozicije zamerili su zbog hitnosti donošenja izmena i dopuna Zakona i podsetili da su izbori završeni 3. aprila.

a sednici odbora, na predlog Disciplinske komisije Visokog saveta sudstva, usvojen je i predlog Odluke da se razreši dužnosti predsednik Osnovnog suda u Bečeju Goran Čimberović.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво