Читај ми!

Selaković i Manguš: Okrenuti novu stranu odnosa Srbije i Libije

Srbija je voljna da razvija saradnju sa Libijom u oblastima koje su na obostranu korist, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Libije Nedžlom Mohamed el Manguš, koja je pozvala Srbiju da ponovo otvori ambasadu u Tripoliju.

Ministar Nikola Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom Nedžlom Mohamed el Manguš, izrazio uverenje da će ova poseta, koja je inače usledila odmah nakon poziva koji je šef srpske diplomatije uputio libijskoj ministarki tokom Generalne skupštine UN u Njujorku, biti dodatni impuls zajedničkim naporima da dugu tradiciju prijateljstva dve zemlje ožive.

"Uveren sam da će ova poseta našoj saradnji dati jedan novi impuls i jednu novu svežinu i kvalitet naročito kada je u pitanju razvoj naše prijateljske i partnerske saradnje u svim oblastima od obostranog značaja", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, današnji susret bio je veoma prijateljski, otvoren i konstruktivan, a na njemu su potvrdili i obostranu spremnost za intenziviranjem prijateljskih odnosa između Srbije i Libije na temelju višedecenijskog prijateljstva i partnerstva.

"Naši politički odnosi u vremenima za nama bili su ozbiljno praćeni intenzivnom ekonomskom saradnjom, ali i u mnogim drugim oblastima i konstatovali smo da je lepo pričati o istoriji, da su oba naroda prošla kroz teške periode svoje istorije, ali da je na nama ono što je u budućnosti", kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zainteresovano da razvija saradnju između dva ministarstva.

"Srbija je spremna i voljna da razvija saradnju na obostranu korist sa Libijom u oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, energetika, obrazovanje, odbrana, ali i sve one oblasti u kojoj je saradnja na obostranu korist", dodao je ministar.

Kako kaže, razgovarali su i o modalitetima ekonomskih veza, o komunikaciji drugih ministarstava.

Ministar je naglasio da Srbija poštuje suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet, kao i nacionalno jedinstvo Libije i kazao da je tokom sastanka zamolio za više razumevanja kada je reč o našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije.

"Prepoznao sam kod koleginice podršku pregovaračkom procesu koji vodimo i da je prihvatljivo rešenje jedino moguće tražiti u okviru diplomatskih aktivnosti", rekao je Selaković.

Ministarka Manguš izjavila je da današnju posetu smatraju istorijskom i dodala da je njihovo prisustvo u Beogradu znak njihove odlučnosti da okrenu novu stranu u odnosima dve zemlje.

Izrazila je zahvalnost vladi Srbije na podršci Vladi nacionalnog jedinstva Libije u njenom radu na uspostavljanju stabilnosti u Libiji.

"Dosta dugo smo razgovarali o diplomatiji koja je danas potrebna u savremenom svetu, da je to jedna umerena, uravnotežena diplomatija, to je ono što je potrebno i Libiji i Srbiji. Mi imamo veliku potrebu za pregovorima, diplomatijom i to je ono što će najviše osnažiti naše zemlje", kazala je Manguš.

Ponovila je poziv Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da ponovo otvori ambasadu u Tripoliju.

"Libija se oporavlja, ide putem ponovnog uspostavljanja mira i stabilnosti i na tom putu dočekuje sa dobrodošlicom svaku podršku svojih prijatelja", rekla je Manguš.

Ministri su nakon sastanka potpisali Memorandum o saradnji dve diplomatske akademije.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво