Читај ми!

PS Saveta Evrope usvojila rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana kojom se poziva da se procesu proširenja EU dâ novi podsticaj a od Zapadnog Balkana traži da se odmah pozabavi ključnim izazovima sa kojima se suočava. Na plenarnom zasedanju u Strazburu za usvajanje rezolucije glasala su 134 poslanika, tri glasa su bila protiv i tri uzdržana.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je Evropsku uniju za novi podsticaj procesu proširenja na Zapadni Balkan, čime bi "nagradila progres u usaglašavanju sa kriterijumima" i podstakla klimu poverenja, saopštio je Savet Evrope.

Ističe se da je imperativ da se ne izgubi fokus na Zapadnom Balkanu, iako se u međuvremenu pojavila potreba da se podrže evropske aspiracije drugih zemalja, kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

U Rezoluciji, zasnovanoj na izveštaju Jorgosa Papandreua iz grčkog PASOK-a, kaže se je da od samita Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine neuspeh da se adekvatno nagradi napredak "umanjio politički zamah i izraženi entuzijazam", te da je "evropska vizija izgubila sjaj, ustupajući mesto etnonacionalizmu".

PS SE je pozvala vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i samoproglašeno Kosovo koje je u dokumentu označeno zvezdicom, da se bez odlaganja pozabave "velikim izazovima", a posebno da poboljšaju političku kulturu kako bi obezbedili saradnju između političkih institucija i snaga, ojačali efikasnost i nezavisnost pravosuđa, unapredili funkcionisanje javne administracije i borbu protiv korupcije, da se uzdrže od zapaljivog govora, uključujući onaj na etničkoj osnovi, da štite prava nacionalnih manjina i slobodu medija i promovišu pomirenje.

U dokumentu se navodi i da bi Savet Evrope, oslanjajući se na svoju stručnost, trebalo da "udvostruči napore" da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ispune kriterijume za proširenje EU i da zajedno sa EU igra veću ulogu u promovisanju efektne regionalne saradnje, normalizacije odnosa i rešavanja bilateralnih sporova.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво