Читај ми!

Deo opozicije: Pustiti iz pritvora aktiviste iz Majdanpeka

Predstavnici dela opozicionih stranaka zatražili su puštanje iz pritvora aktivista iz Majdanpeka koji su uhapšeni zbog toga, kako su rekli, što su pokušali da zaštite planinu Staricu.

Deo opozicije je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je u Majdanpeku već pokrenuta peticija i da se skupljaju potpisi za njihovo puštanje iz pritvora i naveli da će, ako do ponedeljka ne budu pušteni, peticija biti proširena na ostale gradove u Srbiji.

Aleksandar Jovanović Ćuta, iz poslaničke grupe "Moramo-Zajedno" koji je i predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, zatražio od nadležnih institucija da kažu kada će biti kraj detonacija na planini Starici i gde je granica kada je reč o eksploataciji zlata i bakra sa te planine.

On je pozvao i druge opozicione stranke, koje do sada to nisu učinile da se pridruže u odbrani Starice i zaštiti životne sredine, ističući da je to ono oko čega cela opozicija može da se ujedini.

Pravna zastupnica jednog od aktivista iz Majdanpeka koji je priveden, Dragana Petrovića iz Majdanpeka, Danijela Nestorović, kazala je da je podnela krivične prijave protiv policijskih inspektora iz Kladova, za koje tvrdi, da su "brutalno prebili" aktivistu koga zastupa.

Ona je navela imena inspektora tvrdeći da su odranije poznati po načinu kako iznuđuju iskaze oštećenih i dodala da je o svemu obavestila i unutrašnju kontrolu MUP-a.

Poslanik Demokratske stranke Branimir Jovančević ocenio je da je ugrožen reljef istočne Srbije, a poslanica Narodne stranke Ivana Parlić da se prenosi Odbora za zaštitu životne sredine "namerno opstruišu" kako građani ne bi znali istinu, zbog čega, kako je rekla, nije bilo prenosa sednice Odbora iz Majdanpeka.

Poslanik Radomir Lazović iz Zeleno-levog kluba rekao je da se oni koji krše zakon osećaju zaštićeno dok su građani Majdanpeka nezaštićeni.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević najavio je da će zatražiti da se sastane Odbor za ljudska i manjinska prava kako bi se formirala Komisija za utvrđivanje stanja u kazneno-popravnim zavodima, kako bi delegacija što pre posetila aktiviste koji su u pritvoru.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво