Читај ми!

Prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu, Vučić: Kako da preživimo unutar Evrope ako saplićemo jedni druge

U Pragu je održan prvi samit Evropske političke zajednice, na kojem su učestvovale 44 zemlje – 27 država članica EU i 17 drugih evropskih zemalja. Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Prag je danas bio centar evropske politike, gde je održan samit Evropske političke zajednice, koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron sa ciljem da se stvori platforma za dijalog između psotojećih članica EU i onih zemalja koje teže pristupu.

Na samitu je učestvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je imao i brojne bilateralne susrete tokom dana sa evropskim zvaničnicima, a održan je i trilateralni sastanak Vučića sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

U fokusu su bile tri glavne teme: Kosovo i Metohija, evrointegracije i pozicioniranje Srbije prema Ruskoj Federaciji, odnosno sankcijama koje Brisel očekuje da Srbija uvede.

Pored toga, Vučić je razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i sa premijerom Španije Pedrom Sančezom i predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Predsednik je prisustvovao i okruglom stolu na kojem je  glavna tema bila energetika, ekonomija i klima.

Upravo su energetika, odnosno rat u Ukrajini i posledice koje je izazvao na evropskom kontinentu, bile glavna tema samita u Pragu. 

Na samitu su bile i brojne druge zemlje koje imaju međusobne konflikte – pozvani su i Jermenija i Azerbejdžan, Grčka i Turska, učestvovale su i zemlje iz takozvanog istočnog partnerstva – Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Jermenija, kao i zemlje koje nisu kandidati za članstvo, ali su na evropskom kontinentu – Švajcarska, Island, Norveška, Lihtenštajn i Velika Britanija.

Priređena je i radna večera na zajedničkoj sesiji evropskih lidera i drugih učesnika na samitu. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво