Читај ми!

Trilateralni sastanak predsednika Francuske, Nemačke i Srbije sutra u Pragu

Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Pragu o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, saznaje RTS.

U Pragu će u četvrtak, gde se odražava prvi samit Evropske poltičke zajednice, biti održan i trilateralni sastanak predsednika Francuske, Nemačke i Srbije.

Kako RTS saznaje, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Predsednik Vučić će 6. oktobra učestvovati na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Tokom Samita, predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima.

Planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa zvaničnicima među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Vlade Kraljevine Španije Pedro Sančez, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Jedna od glavnih tema prvog samita Evropske političke zajednice u Pragu biće usklađivanje sa politikom sankcija prema Rusiji, a od Srbije će se očekivati objašnjenje zašto nije usklađena sa zajedničkom pozicijom EU, izjavio je evropski zvaničnik upućen u pripreme sastanka. 

Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju i da samit u Pragu nije sastanak EU i "ostatka Evrope", već okupljanje različitih partnerskih zemalja, uključujući i one koje nemaju, ili ne žele perspektivu članstva u EU. 

"Zato će se o eventualnim posledicama neusklađenosti Srbije za njen dalji evropski put odlučivati u drugom formatu, koji okuplja samo 27 članica EU", navode u Briselu.

U prestonici Češke, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, okupiće se 44 zemlje. Za stolom će biti 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво