Читај ми!

Šefica misije Srbije pri Savetu Evrope: Diskusija o zahtevu Prištine završena bez zaključka

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu Saveta o ponovnoj raspravi, rekla je za RTS šefica misije Srbije pri SE Aleksandra Đurović.

Aleksandra Đurović je izjavila za RTS da je u Savetu Evrope završena diskusija o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju bez zaključka o preciznom datumu stavljanja na agendu o ponovnoj raspravi.

Napomenula je da je ishod sastanka da još nije doneta odluka o otpočinjanju procedure i da će se tom pitanju vratiti na nekom od narednih sastanaka.

"Današnji sastanak je završen tako što tačka u vidu odluke o otpočinjanju procedure za članstvo nije bila na dnevnom redu, ali jeste održana diskusija na tu temu, gde su sve delegacije prisutne, dakle od 46 zemlja članica sve su imale priliku da uzmu učešće u diskusiji i da iskažu svoje stavove o tom pitanju", kaže Đurovićeva.

Zahvalnost zemljama koje su podržale teritorijalni integritet Srbije

Iako, kako je napomenula, nisu sve učestvovale u diskusiji, bio je značajan broj onih zemalja koje su podržale poziciju Srbije.

"Želim da se zahvalim svim onim zemljama koje su javno istupale na stanovištu poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, na čemu smo im mi zahvalni. Tu bih istakla Španiju, Slovačku, Azerbejdžan, Moldaviju i Gruziju", poručila je Đurovićeva.

Navodi da jedna grupa zemalja smatra da bez ikakvih posebnih uslova treba pokrenuti tu proceduru učlanjenja, ignorišući pravo i međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 i sve argumente koje idu Srbiji u prilog.

"Takođe, postoji i druga grupa zemalja, koje podržavaju generalno njihovu aplikaciju za članstvo, ali izražavaju zabrinutost zbog trenutka u kojem je ta aplikacija došla kada ovde postoje brojna pitanja od značaja za Savet Evrope i gde je posebno istaknut značaj održavanje jedinstva koji je postignut u samom Komitetu ministara, a jedna ovakva aplikacija odnosno procesuiranje zahteva tzv. Kosova bi dovelo do toga da bi Komitet ministara svakako bio podeljen i to jedinstvo na koje su svi ponosni prosto bi nestalo", objašnjava Đurovićeva.

Kaže da su u Savetu Evrope, kada je Ukrajini narušen teritorijalni integritet, svi isticali značaj poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Još uvek ta tačka je vrlo aktuelna, kada imamo rat koji se vodi na tlu Evrope", dodaje Đurovićeva.

Sastanci Komiteta svake srede

"Svake srede održavamo sastanke Komiteta ministara i stalno se suočavamo sa tim nekim najavama da će to da se razmatra na nekom od narednih sastanaka. Mi smo ovde vrlo budni i vrlo smo aktivni u pokušajima da do toga ne dođe", kaže šefica Misije Srbije pri Savetu Evrope.

Smatra da se to neće desiti pre 19. oktobra, kada se očekuje izveštaj o poštovanju ljudksih prava na teritoriji Kosova i Metohije, koji treba da predstavi komesar za ljudska prava SE.

"Mislim da do tada neće biti pokušaja da se to pitanje pokrene u vidu stavljanja te tačke na dnevni red. Ali na nekim sastancima nakon toga sigurno ćemo opet biti u situaciji da intenzivnom diplomatskom aktivnošću sprečavamo takve pokušaje", zaključuje Đurovićeva.

Polovinom maja u Strazbur je stigao zvaničan zahtev za prijem Prištine u Savet Evrope. Iako je predsedavajući Komiteta planirao da tu tačku stavi na dnevni red, u srpskoj misiji u Strazburu su tada rekli da je Beograd intenzivnim diplomatskim naporima uspeo to da spreči.

Ipak, kako su objasnili, procedure su takve da se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će se danas o tome raspravljati.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво