Vlada utvrdila Zakon protiv diskriminacije

Vlada Srbije utvrdila je ponovo danas Predlog zakona o zabrani diskriminacije i uputila ga u skupštinsku proceduru. Usvajanje izmenjenog Predloga zakona o zabrani diskriminacije jedan od uslova za uspostavljanje bezviznog režima.

Vlada Srbije utvrdila je ponovo danas Predlog zakona o zabrani diskriminacije i uputila ga u skupštinsku proceduru.

"Došli smo u suštini do jednog dobrog zakonskog predloga, u kome nijedna izmena nije promenila njegovu suštinu", rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je objasnio da u predloženom zakonskom aktu, koji je početkom marta privremeno povučen iz skupštinke procedure na zahtev osam crkava i verskih zajednice u Srbiji, ništa suštinski nije izmenjeno već da su neke formulacije pojednostavljene i jezički prilagođene.

Ministarstvo vera nije dalo "zeleno svetlo" na Predlog zakona o zabrani diskriminacije, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da ministar vera Bogoljub Šijaković nije prisustvovao sednici i da to ministarstvo nije dalo saglasnost na taj zakonski akt, koji je počektom marta, na zahtev crkava i verskih zajednica, povučen iz skupštinske procedure.

Crkve i verske zajednice su zahtevale da se predlog povuče sa, obrazloženjem da je suprotan Ustavu i da negira sam sebe.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je rekao da je Predlog zakona o zabrani diskriminacije usvojen jednoglasno.

Minimalne korekcije prvobitnog predloga

Prvobitni predlog zakona je pretrpeo minimalne korekcije posle sugestija tradicionalnih crkava i verskih zajednica koje su prošle sedmice zatražile njegovo povlačenje iz skupštinske procedure, što je i učinjeno.

Iz Predloga Zakona o zabrani dikriminacije koji je Ministarstvo rada uputilo Vladi Srbije nisu izbačeni članovi 18 i 21, čije su brisanje tražile verske zajednice, rečeno je u Vladi Srbije.

Član 18 koji reguliše promenu vere je dopunjen i u njemu je precizirano da se neće smatrati diskriminacijom postupanje sveštenika i verskih službenika koje je u skladu sa doktrinom, uverenjima ili ciljevima crkava i verskih zajednica registrovanih u skladu sa zakonom.

Iz člana 21. izbrisan je stav 3 koji se odnosi na transseksualce, jer je njegova suština sadržana u drugim odredbama istog predloga u kojima je predviđena zabrana diksriminacije prema rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.

Ministarstvo je predložilo da se u član 20. ubaci novi stav kojim se zabranjuje javno ili prikriveno uskraćivanje pogodnosti u odnosu na pol ili zbog promene pola.

Delimično poboljšanje Predloga zakona

Tradicionalne crkve i verske zajednice ocenjuju da je Vlada Srbije samo delimično poboljšala Predlog zakona o zabrani diskriminacije. U zajedničkom saopštenju navode da je očigledno da su prihvaćene samo izmene koje su sugerisali autori prvobitnog zakona.

Ocenjujući da su autori zakona i neki mediji Vladu doveli u zabludu, crkve i verske zajednice ističu da su prilikom analize njihovih primedaba prećutani argumenti na kojima su zasnovale zajednički predlog. Tvrde i da su predlozi za konkretne izmene neistinito preneti.

Tradicionalne crkve i verske zajednice pozivaju građane da se upoznaju sa nedostacima Vladinog predloga zakona, kako bi sve političke stranke i vlasti i opozicije postupale na osnovu realnosti, a ne na osnovu kleveta i dezinformacija, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи