Читај ми!

Predsednik Srbije o sastanku sa Salivenom: Iskren i otvoren razgovor, trajao sat duže od planiranog

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejkom Salivenom imao veoma otvoren i iskren sastanak koji je trajao sat duže nego što je bilo planirano, kao i da nije bilo lako usaglasiti se oko pojedinih pitanja.

Aleksandar Vučić je, u obraćanju medijima u Njujorku, rekao da je sastanak sa Džejkom Salivenom bio verovatno jedan od najznačajnijih sastanaka.

"Neki kažu drugi, neki i najvažniji čovek SAD, najveće sile sveta. Razgovarali smo i o ekonomiji, svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, KiM, svemu", naveo je Vučić.

Po pojedinim pitanjima to nije lako usaglasiti, ističe Vučić, ali dodaje da je razgovor bio veoma otvoren i iskren.

"A kada je razgovor otvoren i iskren, on uvek mora da donese neku dobrobit, ne mogu uvek da kažem da mora da bude blagorodan, ali neko dobro donese", istakao je Vučić.

Ukazuje i da je Saliven budućnost američke politike i da je na takvoj poziciji da odlučuje o ključnim pitanjima sveta, ratu i miru.

"Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije i ukazali smo na ono što je važno – da zajednički damo sve od sebe da povećamo ekonomsku aktivnost između Srbije i Amerike, da imamo sve više investitora", poručio je Vučić i dodao da su zadovoljni što "Rivijan" dolazi u Srbiju.

Naglasio je da su razgovarali i o energetskim projektima i o obnovljivim izvorima energije.

"O dve njihove kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji i o drugim stvarima važnim za unapređenje saradnje, o unapređenju odnosa", rekao je Vučić. 

Na pitanje da li je Saliven pročitao njegov govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, Vučić kaže da je on znao i mnogo više od toga.

"Svakako da je pročitao, reč je o čoveku izvanredne inteligencije i koji je fascinantno pripremljen", poručuje Vučić.

Ukazao je da će kasnije imati sastanak sa podsekretarkom za politička pitanja SAD Viktorijom Njuland.

"Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa"

Vučić je ocenio da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

"Najbolje je kada vodite takvu politiku. Imali smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnosti, dobre odnose sa Kinom", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, rekao je da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnjom u međunarodnim organizacijama.

"Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni i kako da se borimo za Kosovo", ukazao je Vučić.

Najavio je da će još imati sastanke sa najvišim predstavnicima Gvineje Bisao, Nigera, Konga, kao i više drugih zemalja.

Ukazao je da ima sastanak sa Bergeom Brendeom iz Svetskog ekonomskog foruma i da će na tom skupu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine, zatim Saudijske Arabije i mnogi drugi lideri, njih 15.

"Još mnogo kontakata i posla. Mi tek sutra završavamo posetu i nazad za Beograd", poručio je Vučić.

"Znači, čitao sam nepostojeći papir" 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana datu "Prištini insajt" da EU nije videla bilo kakav non pejper, niti dolazi od tima koji se bavi dijalogom, rekao je da je "očigledno onda čitao nepostojeći papir".

Vučić je na pitanje da li je video poruku iz Brisela da ne postoji non pejper o kojem je govorio nedavno, odgovorio: "Ja lud. Čitao sam nepostojeći papir, a za njega me pitali još neki sagovornici".

Kazao je da nije hteo da primi taj papir jer zna da bi, ako se pojavi u javnost, njega okrivili.

"Ovako nisam primio papir pa znaju da nemam veze sa objavljivanjem", dodao je predsednik Vučić.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво