Читај ми!

Vučić: Ne verujem da Putin blefira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za američku TV mrežu "Njuzmaks" izrazio je očekivanje da će mir prevladati i da će doći do kompromisnog rešenja između Rusije i Ukrajine i ocenio da ruski predsednik Vladimir Putnin ne blefira kada govori o svojim daljim potezima.

Novinar Njuzmaksa je rekao da je Zapad zabrinut posle Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj upotrebi svih vojnih kapaciteta i upitao predsedika Vučića, koji se više puta susreo sa ruskim liderom, da li smatra da predsednik Rusije blefira.

"U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rešenja. Ne mogu da govorim kao vojni analitičar, već kao predsednik, da bi odgovorio na ovo pitanje, ali da, tačno je, mnogo puta sam se video sa predsednikom Putinom i ne verujem da on blefira", rekao je Vučić, koji se nalazi u Njujorku povodom učešća na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tokom emisije voditelji su pomenuli da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini.

"Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom", naglasio je Vučić.

Dodao je i da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

"Verujem da smo uspešno deeskalirali situaciju na severu KiM"

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da je situacija na KiM od pre nekoliko nedelja uspešno deeskalirana, ali da je neophodno da se nastavi dijalog i borba kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja.

"Verujem da smo uspešno deeskalirali situaciju s kojom smo bili suočeni pre nekoliko nedelja. Moraćemo da uložimo još mnogo napora da nastavimo pregovore kako bismo našli kompromisno rešenje... Nećemo tražiti krivca. Nadam se da će druga strana razumeti priliku i potrebu da se nađe rešenje", rekao je Vučić na pitanje bivšeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Ričarda Grenela da li je Priština za razgovor.

Kao značajan je ocenio dijalog koji se vodi u Briselu pod pokroviteljstvom EU.

Vučić je u uvodu emisije "Dobro jutro, Ameriko" podsetio gledaoce da je Srbija prošle godine obeležila i proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

"Najteže pitanje – uporediti Bajdena i Trampa"

Predsednik Vučić ocenio je da je sadašnji predsednik SAD Džozef Bajden jedan od najpripremljenijih političara za bilo koju diskusiju, a njegov prethodnik Donald Tramp čovek koji uvek želi da vidi rezultate zbog čega je akcenat u rešavanju kosovskog problema stavio na ekonomiju.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da uporedi sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena i bivšeg Donalda Trampa, i naglasio da je to najteže pitanje, jer nije analitičar.

"Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta. Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara za bilo koju diskusiju. Tramp je drugačiji, veoma harizmatičan, buldožer, koji uvek hoće da vidi rezultate", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je Tramp bio svestan da ekonomija može povezati narode na Balkanu i da bi ekonomsko unapređenje života ljudi pomoglo da se reše problemi.

"Trampova administracija se posvetila konkretnim problemima kako bi poboljšali život. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski", rekao je Vučić i naveo povećanje trgovinske razmene i sa SAD i u regionu, kao i da je Amerika podržala "Otvoreni Balkan", što je značajno za sve.

Predsednik Srbije je zahvalio i Grenelu na podršci koju pruža Srbiji i ekonomskim projektima.

"Dokaze Holokausta imamo i na svojoj teritoriji"

Predsednik Vučić potvrdio je da se u Beogradu gradi Muzej Holokausta i naglasio da Holoklaust ne treba dovoditi u pitanje, te da dokazi za ubijanje Jevreja i Srba postoje i u Srbiji.

Na konstataciju novinara da se u Beogradu gradi Muzej Holokausta i pitanje da li veruje da postoji Holokaust, a nakon čega je emitovan prilog u kojem predsednik Irana Ebrahim Raisi izražava sumnju da se Holokaust dogodio, Vučić je rekao da prvi put vidi taj snimak.

"Mi smo bliski prijatelji jevrejskog naroda i uvereni smo ne samo da se Holokaust dogodio već i da imamo dokaze Holokausta na svojoj teritoriji. Takođe, verujem da zločini i užasi koji su počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata ne samo da ne smeju biti zaboravljeni, već su i neoprostivi", odgovorio je predsednik Vučić.

Podsetio je da je tokom Drugog svetskog rata u nekadašnjoj NDH podignut veliki koncentracioni logor Jasenovac u kojem su pored Jevreja sistematski ubijani Srbi, ali i da je u Beogradu postajalo slično mesto stradanja Jevreja.

"To strašno mesto u tadašnjoj marionetskoj fašističkoj Nezasvisnoj Državi Hrvatskoj je podsetnik na stradanja tokom Drugog svetskog rata, ne smemo ih zaboraviti kako se takve stvari ne bi ponovile", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je zato u Beogradu počelo da se obnavlja mesto na kojem se dogodio takav strašan zločin, to mesto je bilo ruinirano i nije se znalo šta se tačno desilo Jevrejima.

Napomenuo je da je doneta odluka da se probude sećanja i podsetio na reči svedoka Ester Bajer, koja mu je zahvalila što to radi za sve njih.

"Tako je bila puna energije, optimistična, zadovoljna projektom, pokazivala nam je mesto gde se nalazio kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ona mi je rekla da je prišla ljudima u restoranu i rekla im da je tu bilo stratište", rekao je Vučić i dodao da će Muzej biti još jedan znak prijateljstva sa Jevrejima i opomena da se takve stvari ne ponove.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво