Читај ми!

Milivojević: Pitanje KiM podignuto na najviši mogući nivo

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je još uvek najznačajniji forum na kome počiva međunarodni poredak, rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević i dodao da se tu brane principi međunarodnog prava, i ono na čemu počiva i naša argumentacija u vezi sa KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se kao deveti govornik obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku. Najavljuje konkretan govor kako bi mnogi bolje razumeli poziciju Srbije.

"Međunarodna situacija je zaoštrena, a naše glavno pitanje, pitanje Kosova i Metohije je podignuto na najviši mogući nivo aktuelnosti", istakao je Zoran Milivojević.  

Postoji pritisak, kaže Milvojević, da se to pitanje brzo reši i to na način koji ne odgovara interesima Srbije.

"Na ovom forumu, na kome se brane principi međunarodnog prava, ono na čemu počiva i naša argumentacija u vezi sa statusom Kosova i Metohije, biće centralna tema iz prostog razloga zato što dominira sukob u Evropi u vezi sa Ukrajinom, gde su na dnevnom redu principi međunarodnog prava", kaže Milivojević.

Pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, to će biti deo osnova govora predsednika Aleksandra Vučića, smatra Milivojević.

"Videli smo nemačkog kancelara Šolca koji se poziva na međunarodno pravo u tom slučaju. To je, ja bih rekao, argument koji ide u prilog naše teze i naše odbrane principa međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji", navodi bivši diplomata.

Drugi element koji je važan, ističe Milivojević, jeste najava da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova.

"To je sada već jedan blok, sa onih 18 ranije, dakle 25 država. To je sada već ozbiljan argument koji obara tezu zapadnih centara moći da je Kosovo poseban slučaj. To je nešto što vraća priču na teren međunarodnog prava", naveo je Milivojević.

"Dosta zemalja menja stav i to je pokazatelj da se međunarodne okolnosti menjaju", kaže  Milivojević.

Dodaje da se, ipak, međunarodno pravo vraća na globalnu scenu i da u tom kontekstu argumentacija Beograda dobija na težini.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво