Cvetković: Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova da će u saradnji sa drugim državnim organima preduzeti pravne, političke i diplomatske mere za očuvanje celovitosti teritorije Srbije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je uverenje da će nova Vlada Srbije više nego što je to bilo u prethodnom mandatu podržavati kompletan sistem odbrane.

"Očekujem još veću podršku Vlade i premijera, a ubeđen sam da će tako i biti jer je Mirko Cvetković i dok je bio ministar finansija, podržavao sistem odbrane", rekao je Šutanovac na promociji 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Ministar odbrane je dodao da je premijer dobro upoznat sa funkcionisanjem sistema odbrane, pošto je rezervni starešina Vojske Srbije, i izrazio zadovoljstvo što je predsednik Vlade, prvi put otkako on obavlja dužnost ministra, prisustvovao vojnoj svečanosti.

Na svečanosti u Domu narodne skupštine, premijer je u ime predsednika Srbije Borisa Tadića uručio tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje, oficirima koji su uspešno završili 51. klasu Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije

Premijer je naglasio da je preduslov za izgradnju moderne i profesionalne Vojske Srbije dalja reforma sistema odbrane, kao i nastavak stabilizacije i modernizacije društva u izgradnji efikasnog i ekonomski održivog sistema odbrane.

Cvetković je ukazao i na neophodnost usvajanje strateških dokumenata i zakona od značaja za odbranu, kao i na njihovu harmonizaciju sa strandardima Evropske unije.

Prema njegovim rečima, time će se stvoriti uslovi za intenziviranje procesa reformi, ponovno učešće Srbija u aktivnostima programa "Partnerstva za mir" i za demokratsku kontrolu vojske.

Cvetković je istakao i da će se učvršćivanjem makroekonomske stabilnosti i ubrzanim rastom privrednog razvoja Srbije stvoriti uslovi za stabilno finansiranje sistema odbrane i podizanje životnog standarda pripadanika Vojske.

Predsednik Vlade je dodao da će se time stvoriti i uslovi za modernizaciju i opremanja kompletnog sistema odbrane.

U protekloj godini došlo do pozitivnih pomaka u sistemu odbrane, želja nam je da se reforme ubrzaju i da u mandatu ove vlade naš sistem odbrane bude konačno reformisan po najvišim standardima, rekao je Cvetković.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, kao i strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu i rodbina, rođaci i prijatelji oficira.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се