Читај ми!

Šapić najavio pomoć opštinama i vaučere za decu i prosvetu; lični asistent-nadzornik umesto komunalnog policajca

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na prvoj redovnoj konferenciji za novinare rekao da su, kako kaže, odgovornim pristupom uspeli da nađu novac kako bi pomogli gradskim opštinama. "Pokušaćemo da im anuliramo sve nagomilane dugove, od kojih su neki višedecenijski. Nećemo praviti razliku među beogradskim opštinama", istakao je Šapić.

Kako bi Beograd u uslovima energetske krize mogao da funkcioniše, na sledećoj sednici Skupštine grada usvojićemo rebalans budžeta, kojim će biti obezbeđena neophodna sredstva, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na prvoj redovnoj pres-konferenciji.

"Vi dobro znate da ne samo naftu i ne samo gas, i ne samo energente, moramo da nabavljamo i mleko i druge potrepštine – za vrtiće, predškolske ustanove i za sve ono što je sastavni deo svakodnevnog života. To su stvari gde nije bilo nimalo lako srezati ih na jednom, prebaciti na drugo mesto, a opet da se ne oseti u funkcionisanju grada", rekao je Šapić. 

Grad je, ističe, operativno spreman za zimu, jer su komunalni sistemi provereni, obezbeđen je mazut za jedan period, ali pitanje energenata ne zavisi od grada. Veruje da će vlada uspeti da obezbedi energente za koje će Grad obezbediti sredstva.

Grad će pomoći i opštinama tako što će izmiriti njihove najveće dugove.

Vaučeri za maloletnike i prosvetare 

Beogradskim maloletnicima i prosveti potrebno je pomoći, pa će Grad raditi na tome da dobiju vaučere.

Na narednoj sednici biće usvojena i odluka o tome gde koji splav može da stoji, koja mu je veličina i na koji način će koristiti infrastukturu. Zainteresovani će morati da učestvuju na licitaciji i plaćaće nadoknadu Gradu.

Svi radnici komunalnih preduzeća dobiće jedinstvenu uniformu sa grbom Beograda i nazivom preduzeća kako bi se znalo ko i koju vrstu poslova obavlja.

U narednom periodu biće asfaltiran ili rekonstruisan veliki broj ulica i kad god je to moguće radovi će se obavljati noću.

Lični asistent-nadzornik umesto naziva komunalni policajac

Grad planira da Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sekretarijat za poslove komunalne policije i deo službe Beoinfo objedini u novi sekretarijat za inspekciju, nadzor, pomoć i komunikacije.

Komunalni policajci će ubuduće biti mnogo češće na ulici u kontaktu sa građanima kako bi im bili na usluzi. Predlog gradonačelnika je da se ubuduće zovu beogradski lični asistent-nadzornik.

"Da tom čoveku možete da priđete na ulici i da ga pitate bilo koju stvar koja se tiče gradske uprave. On ne može da zna odgovor u tom trenutku ali ima kanal komunikacije i zna telefon koji će okrene. Daće podatke i toj osobi će biti javljeno u roku od par sati, dan ili dva. Ideja mi je da nema preko 72 sata, da na svako pitanje mora da se dâ odgovor", rekao je Šapić.

Dodao je i da će to biti osoba koja će da ukazuje kada se negde pokvario semafor, kada negde nisu ispražnjeni kontejneri.

"To će biti osoba koja će na ulici da nam ukaze kada se negde stvorila gužva, kada se desio neki incident", kaže Šapić.

Osim što će preuzeti naplatu karata grad će restrukturirati Gradsko saobraćajno preduzeće tako da se smanje troškove i preduzeće učini efikasnijim. Građani će, prema njegovim rečima, rezultate moći da vide već za nekoliko meseci.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво