Читај ми!

Samit Procesa Brdo-Brioni - usvojen dokument od šest tačaka, fokus na ubrzanje evropskog puta Zapadnog Balkana

Održava se 11. samit Procesa Brdo-Brioni. Na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana usvojen je zajednički zaključak, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Včić je novinarima posle sednice u okviru procesa Brdo Brioni rekao da je usvojen dokument od šest tačaka.

"Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH", objasnio je Vučić.

Ukazao je na to da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan.

"Ako dobijemo dobro, ako ne, nikom ništa", rekao je Vučić.

Preneo je da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali da je razgovor tekao civilizovano i racionalno.

Domaćin samita na Brdu kod Kranja je predsednik Slovenije Borut Pahor, koji je rekao da je cilj ovogodišnjeg skupa pospešivanje evropske perspektive regiona.

Aleksandra Vučića su, po dolasku, dočekali domaćini skupa, predsednici Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Zoran Milanović.

Na samitu, koji je počeo u 11 sati, učestvuju i predsednik Albanije Bajram Begaj, trojica članova Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Nakon plenarnog zasedanja, sledi konferencija za novinare domaćina samita, kao i odvojene izjave zvaničnika, posle čega se nastavljaju razgovori na radnom ručku i bilateralnim sastancima.

Veče uoči samita, predsednik Slovenije priredio je neformalnu večeru za učesnike skupa, a prethodno su on i Milanović održali sastanak na kojem su razgovarali o temama koje će se naći na dnevnom redu.

Kako je ranije najavljeno iz kabineta slovenačkog predsednika Boruta Pahora, sastanak će biti prilika da se sagleda trenutna situacija u regionu i, pre svega, da se pozovu članice i institucije EU da ubrzaju proces proširenja.

"U neformalnoj atmosferi, lideri će moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama", navedeno je u najavi skupa.

Prethodnih godina, skupu lidera regiona pridruživali su se i specijalni gosti, među kojima nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika, Džozef Bajden.

Ove godine samit se održava bez stranih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice.

Ovo je jedanaesti sastanak lidera regiona, od pokretanja inicijative Procesa Brdo-Brioni, 2010. godine, kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво