Читај ми!

Grubješić: SAD bacile senku na evropsku ulogu u dijalogu, pomoć stiže iz najmoćnijih država EU

Poseta predsednice vlade Ane Brnabić Kosovu i Metohiji izuzetno je važna, naročito u ovom trenutku, kaže za RTS Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, koja ističe da će Srbi sa Kosova i Metohije poruke premijerke dobro pamtiti. Pismo Makrona i Šolca s jedne vidi kao pritisak, a sa druge kao želju Evrope da bude aktivnije uključena u dijalog u trenutku kada učešće SAD baca senku na evropsku ulogu u pregovorima.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je da su Srbi na Kosovu i Metohiji od premijerke, koja je boravila u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, čuli da će Srbija biti uz njih, te da je važno sačuvati mir i stabilnost.

Ističe da je trenutak posete izuzetno važan.

"Ostavili smo iza sebe momente kada je pretilo da će doći do incidenata i nakon toga postignut je dogovor o ličnim dokumentima", rekla je Grubješić u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je u kontekstu onoga oko čega nema kompromisa - registarskih tablica, važan i dolazak Miroslava Lajčaka, ali i dvojice savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

"Da bi se videlo postoji li tu prostor za dogovor i kompromis", rekla je Grubješić.

Ističe da je pismo Šolca i Makrona predsedniku Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju s jedne strane pritisak, a sa druge strane želja Evrope da bude aktivnije uključena u pregovore, u trenutku kada je evropska uloga u dijalogu pala u senku sa vidno aktivnijom ulogom Sjedinjenih Američih Država.

"Zaključak je da Lajčak ne može sam", kaže Grubješić i ističe da pomoć stiže iz dve najmoćnije evropske države.

Smatra i da se pozivanje na spremnost da se donose teške odluke ovog puta odnosi na Prištinu, te da napretka u dijalogu ne može biti dok se ne formira ZSO.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво