Читај ми!

Milica Đurđević Stamenkovski predsedica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Skupštinski Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u narednom 13. sazivu parlamenta vodiće predsednica srpskog pokreta Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski, a njen zamenik biće Milimir Vujadinović dosadašnji predsednik tog skupštinskog tela.

"Velika je čast što ću voditi ovaj strateški važan Odbor, nepravedno marginalizovan u medijima i na političkoj sceni. Naša uloga je višestruko značajna jer nemamo ministarstvo, a poverena su nam pitanja koja se tiču važnog segmenta našeg naraoda - ekonomskog, politčkog, kulturnog i demografskog", rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Stamenkovski je dodala da se upoznala sa onim što je Odbor radio u prethodnim sazivima i da je videla da je dosta učinjeno na konkretnoj pomoći i vezama sa Srbima u regionu ali ne i dovoljno prema onima koji žive u dijaspori.

Od čalnova Odbora se moglo se čuti očekivanje da će to skpštinsko telo sa Đurđević Stamenkoviski na čelu napraviti iskorake po pitanju važnih nacionalnih tema kao i ocena da je dobro što je ona predložena jer se dugo zalaže za prava Srba u regionu i rasejanju, a što je i agenda političke oragnizacije koji vodi.

Tokom sednice se čulo se od članova Odbora da je nepohodno da se vrati Ministarstvo za dijasporu, da se dijaspori da pravo glasa, kao i da bi se dizanjem spomenika trebalp odužiti sedmoirici Srba genijalaca iz SAD koji su bili deo misije Apolo.

Takođe, rečeno je da u reionu živi između 1,5 i dva miliona naših sunarodnika, neki su ujedno i državaljani Srbije, što daje dodatnu notu, obaveza prema onima koij žive van gradnica zajedničke države Srbije.

"Ovo je je jedini Odbor u kojem ne bismo smeli da se delimo već da ispavljamo nepravdu dugu sedam decenija, jer dijaspora njaviše ulagže u zemlju", rekao je predstavnik koalicije NADA iz POKS-a Dušan Radosavljević koji je naglasio da Odbor mora da se izbori za formiranje Ministarstva dijaspore, koja je u stanju da upumpa u zemlju tri i po, četiiri mijlijarde.

Tokom uvodne rasprave vođena je polemika između članova Odbora iz redova SNS i opozicije o izbornim rezultatima odnosno glasovima koje je predsednik Srbije osvojio širom regiona i da li se oni mogu ili ne mogu pominjati na sedici.

Predsednica odbora je zato zamolila članove Odbora da već na narednoj sedici predlože ideje kako bi se napravio interni akt i plan rada i da ubuduće ne pokazuju "partijske knjižice" kao što su neki to danas činili.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво