Читај ми!

Lideri inicijative "Otvoreni Balkan": Tražićemo zajedno pomoć od EU za kupovinu struje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" donela nadu u ovaj prostor koji je uvek bio preopterećen trvenjima i sukobima, a da je sada došlo vreme da sarađujemo. Ukazao je da ćemo zajedno kao Zapadni Balkan tražiti pomoć EU za kupovinu nedostajuće količine električne energije. Hajde da otvaramo Balkan, da gledamo ispred sebe, da zbližavamo ljude i da im omogućimo da se bolje razumeju, naglasio je albanski premijer Edi Rama. Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao je da su naše države i vlade solidarne i spremne da se zajedno pozabave krizom i teškom zimom koja nam predstoji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, predsedavali su Samitu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Nakon toga, ministri tri zemlje potpisali su niz sporazuma.

Samitu su prisustvovali i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.

Poslednji Samit lidera "Otvorenog Balkana" održan je u junu na Ohridu, kada je potpisan niz bilateralnih sporazuma.

Samitu je prethodilo otvaranje prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Sajam vina je okupio najbolje proizvođače vina u regionu i promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво