Читај ми!

Petković: Predstavnici EU ili ne poznaju ili namerno selektivno čitaju sporazume

Saopštenje portparola Evropske komisije kojim se poziva Priština da produži rok za preregistraciju vozila sa KM tablicama, pokazalo je da predstavnici EU ili ne poznaju ili namerno selektivno čitaju sporazume i parcijalno ih citiraju, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Naime, pošto se portparol Evropske komisije u svom današnjem saopštenju poziva na sporazum iz 2016, podsetiću ga da je reč o "Dogovoru u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine – Brisel 14. septembar 2016. godine" u kom se u tački 4. predviđa produžetak roka za preregistraciju vozila, ali i podsetiću ga i na ono što nije rekao, a to je da se na samom početku te iste tačke pominje upotreba statusno neutralnih KS tablica. Takođe, podsetiću portparola i na tačku 8. istog dokumenta, koju isto nije pomenuo, a u kojoj se kaže da se preregistracija neće primenjivati za ona vozila za koja važi režim stikera, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Svima je i te kako dobro poznato da je na osnovu Zaključaka iz Brisela od 30. septembra 2021. godine o upotrebi režima stikera, Priština nalepnice primenjivala i za vozila sa KM tablicama. Time je i praktično i formalno priznala da se na te tablice ne može odnositi proces preregistracije.

Dakle, u skladu sa navedenim odredbama, KM tablice su legalne i legitimne tablice za prostor Kosova i Metohije koje se u skladu sa Zaključcima od 30. septembra 2021. prekrivaju stikerima kao i svake druge tablice Republike Srbije koje ulaze na prostor pokrajine.

Samim tim, kao legalne i legitimne registarske oznake, ne postoji ni obaveza ni potreba da se KM tablice zamene ili preregistruju na tzv. RKS tablice, posebno u situaciji kada je Priština protivpravno 2020. godine ukinula statusno neutralne KS tablice.

S druge strane, postavlja se pitanje da li za EU sporazumi važe u celini ili samo u delu koji odgovara prištinskim stavovima?

Beograd će uvek i na svakom mestu insistirati da se sporazumi postignuti u Briselu poštuju u celini i potpunosti, ne selektivno ili parcijalno kao što to čini Priština koja skoro deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, zaključuje u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво