Читај ми!

Surlić: Deluje da će Priština poštovati dogovor, kreativno rešenje Srbije sa obaveštenjima

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić istakao je da deluje da će Priština poštovati dogovor o ličnim kartama. Smatra da je Srbija pristala na kompromisno i kreativno rešenje da obaveštanja o ličnim kartama ne predaje svakom putniku. Ističe da je na taj način poslala poruku da dijalog nije usmeren protiv Albanaca i slobode kretanja već da postoji statusni problem.

Obaveštenja o ličnim kartama juče su postavljena na administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

Stefan Surlić izjavio je za RTS da za sada deluje da će Priština poštovati dogovor, iako je postignut usmeno i nema pisanih garancija do kada će se i kako primenjivati, te da to u praksi znači da i Srbi i Albanci mogu da prelaze administrativnu liniju bez većih zadržavanja i posebnih dokumenata.

"Srbija je pristala na kompromisno i kreativno rešenje da disklejmere ne predaje lično svakom putniku i na taj način je poslala jasnu poruku da dijalog nije usmeren protiv Albanaca i slobode kretanja već da postoji statusni problem koji ne bi trebalo da se odražava ni na Srbe ni na Albance koji žive na KiM", objašnjava Surlić.

Nada se i da, kako kaže, Srbi koji žive na KiM više neće imati problema, kao što su imali do sada sa upotrebom ličnih karata.

"Verujem da će sloboda kretanja za Srbe i Albance u praksi značiti malo normalnosti i izbegavanja ekscesnih situacija, bar do 31. oktobra kada ističe rok za registarske tablice, a znamo da za to ne postoji rešenje", ističe Surlić.

Prema njegovim rečima, pokazalo se i da Priština nema sluha da dođe do kompromisnog rešenja oko preregistracije vozila, jer je Beograd ponudio nekoliko opcija.

"To su pre svega KS tablice, koje su statusno neutralne. I KM tablice su statusno neutralne, jer prema važećem privremenom sporazumu sve tablice koje imaju simbole, imaju nalepnice. KM tablice su sa nalepnicama i poštuje se sporazum o statusnoj neutralnosti"; kaže Surlić.

Smatra i da je taj problem "fabrikovan na severu KiM". "Srbi da hoće da se preregistruju, a zapravo nemaju ni kosovske vozačke i saobraćajne dozvole. Nemoguće je i da žele da preregistruju vozila to i učine, pogotovo kada je reč o mlađoj generaciji", objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić zaključuje da su Srbi, pogotovo na severu KiM dve decenije "taoci i statusnog spora, ali i jedne neprijateljski raspoložene politike iz Prištine".

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара