Vlada potvrdila SSP i gasni sporazum

Vlada Srbije jednoglasno usvojila zakone o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naftnog sporazuma sa ruskom federacijom. Zakoni po hitnom postupku upućeni na skupštinsko razmatranje.

"Vlada Srbije je na današnjoj sednici jednoglasno usvojila Predlog  zakona o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između evropskih zajednica i njihovih država članica i Republike Srbije, koji je potpisan 29. aprila 2008. godine u Luksemburgu," navodi se u saopštenju nakon sednice kabineta Mirka Cvetkovića.

Vlada je, takođe, utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i  republike Srbije, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, potpisan 25. januara 2008. godine u Moskvi.  

Vlada je usvojila i više predloga zakona koji regulišu finansijske odnose između Srbije i međunarodnih institucija, povlačenju sredstava neophodnih za realizaciju ključnih projekata u oblasti infrastrukture i poljoprivrede (sanacija puteva i mosta Gazela, rekonstrukcija kliničkih centara, regionalni razvoj Bora...). 

Ovi predlozi zakona upućeni su, po hitnom postupku, na razmatranje  Narodnoj  skupštini Srbije.

Vlada je formirala radnu grupu za vođenje pregovora sa ruskom kompanijom "Gaspromnjeft" o zaključenju ugovora o prodaji i razvoju Naftne industrije Srbije AD Novi Sad. Na čelu ove radne grupe, koja je ovlašćena da u koordinaciji sa predsednikom Vlade preduzima aktivnosti u definisanju i preciziranju uslova ugovora, biće potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije  Mlađan  Dinkić.  

Na današnjoj sednici razmatrana su kadrovska  pitanja i donete odluke o postavljenju državnih sekretara, sekretara i pomoćnika ministara u Vladi Srbije. 

Svi akti koje je predložila ranija vlada juče su, na prvoj sednici  kabineta Mirka Cvetkovića, povučeni iz procedure, a prema uobičajenoj praksi nova vlada, pošto ih razmotri, može da ih vrati parlametnu u istom ili izmenjenom obliku.

Takva procedura primenjena je i kada su u pitanju predlozi Zakona o potvrđivanju SSP-a, gasnog sporazuma sa Rusijom i nekoliko predloga za ratifikaciju međunarodnih sporazuma i ugovora.

U skupštinskoj proceduri iz prošlog saziva ostalo je oko 80 predloga zakona.

Vlada će ove sedmice, prema najavama, održati još najmanje jednu sednicu, a ubuduće će se, kao i prethodna, redovno sastajati jednom sedmično, četvrtkom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво