Verske zajednice za evropske standarde

Suština inicijative tradicionalnih crkava i verskih zajednica jeste da se Predlog zakona o zabrani diskriminacije usaglasi sa standardima Saveta Evrope, Evropske unije i razvijenih demokratija, navodi se u saopštenju SPC. Primedbe svih važnih institucija na zakon o diskriminaciji biće uvažene, ali ne na uštrb kvaliteta zakona, rekao za RTS ministar Ljajić.

Verske zajednice, u saopštenju koje je potpisao episkop bački Irinej, navode da je cilj njihovih primedbi na zakon o diskriminaciji da se taj akt bude usaglašen sa standardima EU. S druge strane, ministar Rasim Ljajić smatra da je polemika o zakonu o diskriminaciji prouzrokovala bespotrebnu političku štetu i da će biti uvažene primedbe svih važnih institucija, ali ne na uštrb kvaliteta zakona.

"Ne bih komentarisao primedbe, mi smo ih dobili pripremili smo odgovor , na sve te amandmane ili predloge za izmene ili čak za brisanje, zakona protiv diskriminacije, u toku dana će se odgovor proslediti vladi. Ja očekujem da u petak na sednici vlade bude prihvaćen predlog zakona, i odmah upućen skupštin na usvajanje", rekao je za RTS ministar Ljajić.

Tradicionalne crkve i verske zajednice pozdravile su spremnost Vlade Srbije da usavrši Predlog zakona o zabrani diskriminacije i istakle da je suština njihove inicijative da se taj zakon usaglasi sa standardima Saveta Evrope, Evropske unije i razvijenih demokratija, navodi episkop Irinej u "Razjašnjenju osnovnih stavova crkava i verskih zajednica", objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Konstatujući da usavršavanje tog zakona "nije lako pod pritiskom kleveta i dezinformacija o suštini problema", tradicionalne crkve i verske zajednice ističu da podržavaju svaki napor koji vodi ka suzbijanju diskriminacije i zato podržavaju i pomažu što hitnije donošenje valjanog zakona.

Objašnjenje crkve

"Agresivna reakcija na konstruktivan pristup tradicionalnih crkava i verskih zajednica odaje ostatke komunističke ideologije, udružene sa pokušajem da se, kroz zabranu pravljenja razlike u priznavanju i zaštiti osnovnih prava, u red osnovnih prava prokrijumčare prava koja ni međunarodna praksa, ni Ustav i državne vrednosti Srbije, ni zakoni Srbije ne priznaju", navedeno je u razjašnjenju.

Crkva obrazlaže da je neprihvatljivo "uvođenje na mala vrata takvih prava, kojima se vređaju javni moral, verska uverenja, osnovne društvene vrednosti, kao i međunarodnim aktima, Ustavom i zakonima Srbije garantovano pravo na dostojanstvo ličnosti i na poštovanje privatnog i porodičnog života".

Tekst Predloga, ističe se u razjašnjenju, kao da je bio pisan da omogući zloupotrebu sudova, državnih organa i međunarodnih instanci radi prisilnog sprovođenja interesa pojedinih interesnih grupa u slučajevima kada dođe do kolizije zaštićenih prava ili kada postoji legitiman interes za diferenciran tretman.

"Dosadašnji tekst Predloga bio bi izvor teških konflikata i obezvredio bi borbu protiv diskriminacije u celini" smatraju tradicionalne crkve i verske zajednice.

Prema njihovom mišljenju, jedan od drastičnih primera slabosti i suvišnosti mnogih odredaba dosadašnjeg Predloga jeste član 18, koji sadrži zabranu diskriminacije po osnovu vere, "a koji suštinski sužava tu zabranu u odnosu na onu već sadržanu u Zakonu o Crkvama i verskim zajednicama".

Predlog zakona o zabrani diskriminacije povučen je prošle nedelje iz skupštinske procedure na zahtev crkava i verskih zajednica koje su potvrdile da su sporni članovi 18 i 21.

Član 18 garantuje slobodu promene veroispovesti, dok se član 21 odnosi na sprečavanje diskriminacije na osnovu polne orijentacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво