Читај ми!

Simić: Priština nije uspela da istisne srpski narod sa KiM

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenjuje da je sporazum o dokumentima od višestrukog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer su njime smanjene tenzije, a Priština nije uspela da istisne srpski narod sa prostora KiM.

Igor Simić je, komentarišući za Tanjug dogovor Beograda i Prištine o dokumentima, rekao da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju sigurnije.

"Uspeh ovog dogovora koji je postigao predsednik Aleksandar Vučić se ogleda u tome što su danas tenzije mnogo manje nego što su bile, zato što se Srbi na prostoru KiM osećaju sigurnije, a najbitnije je što smo izbegli situaciju kojom je Priština želela da jednostranim potezima podigne tenzije, ugrozi mir i stabilnost našeg naroda", rekao je Simić.

Dodao je da je postignuti dogovor od velikog značaja, ali da ne treba govoriti o euforiji, pre svega zato što nije do kraja rešeno još mnogo drugih važnih pitanja, kao što su registarske oznake.

"Srbi neće odustati od srpskih registarskih oznaka jer namera Prištine je bila da Srbi koji žive na KiM vekovima unazad, koji žive u svojim kućama, budu stranci u sopstvenoj zemlji", rekao je Simić.

Ovim dogovorom takve namere nisu uslišene tako da Priština nije uspela da istisne državu Srbiju, odnosno srpski narod sa ovih prostora, ocenio je.

"Sačuvali smo naš narod, a sa druge strane, uspeli da sačuvamo stečena prava za koja smo uspeli da ostvarimo i da se zajednički izborimo u prethodne 23 godine", istakao je Simić.

Izrazio je očekivanje da će EU koja je garant ovog sporazuma voditi računa da Priština ne obesmisli dogovor nekakvim administrativnim odlukama koje će oponirati postignutom dogovoru.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво