Читај ми!

Dveri i Nada o dogovoru Beograda i Prištine o ličnim kartama

Povodom dogovora Beograda i Prištine o ličnim kartama oglasile su se koalicija Nada i Srpski pokret Dveri, kritikujući postignuto rešenje.

Lider srpskog pokreta Dveri Boško Obradović saopštio je da "pokušaj vladajućeg režima da još jednu kapitulaciju na Kosovu i Metohiji prikaže kao diplomatsku pobedu ne može proći".

"Ne sme se uopšte postavljati kao pitanje sloboda kretanja za Srbe sa KiM uz lična dokumenta koja im izdaje njihova država Srbija, ali je itekako sporno da Srbija priznaje lična dokumenta koja izdaju separatističke vlasti u Prištini. Država Srbija ne sme da prizna lična dokumenta koja izdaje lažna država Kosovo, jer to znači priznanje kosovske nezavisnosti bez obzira što se to proba izbeći nekakvom novom i nevidljivom fusnotom koja se sada naziva disklejmer", ističe Obradović.

Smatra da se na ovaj način vladajuća partija vraća na "na politiku bivšeg režima i poziva na antiustavne sporazume iz 2011. koji su sklopljeni u vreme bivše vlasti, a za koje je SNS pre dolaska na vlast obećala da će biti poništeni kao protivustavni".

Tvrdi da SNS ide "još dalje na putu povlačenja države Srbije iz južne srpske pokrajine".

"Jer upravo je sadašnja vlast predala pravosuđe, policiju, telekomunikacije, elektroenergetski sistem i druge elemente državnosti lažnoj državi Kosovo, kršeći time Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN koji KiM vide kao sastavni deo Srbije. I, što je posebno problematično, predstavnici SNS-a i dalje sede u separatističkoj skupštini i vladi u Prištini, priznajući tako ustav i zakone lažne države", kaže Obradović.

Srpska koalicija Nada koju čini Novi DSS i POKS, ocenjuje dogovor vlasti u Beogradu i privremenih institucija u Prištini o ukidanju ulazno-izlaznih dokumenata za tzv. kosovske lične karte kao "još jedan ustupak" secesionističkim vlastima u Prištini.

"Smatramo nedopustivim da odlazeća vlada, bez rasprave u parlamentu donosi ovako krupne odluke, koje su pritom na štetu srpskog naroda. Pristankom na ukidanje propratnih dokumenata koji su uz tzv. kosovsku ličnu kartu, kosovskim Albancima bili potrebni za prelazak administrativne linije i ulazak u centralnu Srbiju, vlast je praktično priznala punovažnost secesionističke lične karte", navodi se u saopštenju.

Nada pita kakav je ovo dobitak za Srbiju, ako se zna da ni do sada privremene institucije u Prištini nisu izdavale nikakav dokument kada su Srbi ulazili na Kosovo i Metohiju.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво