Читај ми!

Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o ličnim kartama

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj objavio je da je postignut dogovor Beograda i Prištine o ličnim kartama. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je dogovor i zahvalio izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na snažnom angažmanu.

Žozep Borelj objavio je na Tviteru da je postignut dogovor o ličnim kartama u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

"Imamo dogovor. U okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU, Srbija je pristala da ukine ulazne i izlazne dokumente za nosioce kosovskih ličnih karata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata", napisao je Borelj.

Srbi sa Kosova i Metohije, dodaje Borelj, moće će kao i svi ostali građani da slobodno putuju između centralne Srbije i KiM, koristeći svoje lične karte.

"EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju. Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom vođstvu", istakao je Borelj.

"Dogovor u interesu svih građana, Vučiću posebna zahvalnost"

Borelj je u video obraćanju na Tviteru objavio da ga raduje što je pronađeno rešenje koje je u interesu svih građana, uz posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Posebno sam zahvalan predsedniku Vučiću koji je pokazao veliku odgovornost i liderstvo. Prethodni dani su bili primer odlične praktične saradnje između EU i SAD, stoga želim da zahvalim američkim partnerima što su pomogli u dijalogu. Hvala i Miroslavu Lajčaku za odlično obavljen posao", rekao je Borelj.

Zahvalan je, naveo, Vučiću i Aljbinu Kurtiju što su "pokazali pravo liderstvo, a posebno naglašavam i odličnu saradnju EU i SAD".

Međutim, dodaje da rad na slobodi kretanja nije gotov.

"Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelan rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rešenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rešenja. Bio je danas veoma dobar dan", zaključio je Borelj.

Lajčak: Zahvalnost Eskobaru na snažnom angažmanu

Postizanje dogovora potvrdio je na Tviteru i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Zahvalio je izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i američkoj diplomatiji na snažnom angažmanu i podršci dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Mišel pozdravio dogovor

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je dogovor Beograda i Prištine o ličnim dokumentima.

"Toplo pozdravljam sporazum koji je danas postignut u okviru dijaloga uz posredovanje EU, da se obezbedi nesmetano putovanje između Srbije i Kosova, u interesu građana", napisao je Mišel na Tviteru.

Bilčik: Potpuna implementacija dogovora je ključ

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da će dogovor Beograda i Prištine oko dokumenata smiriti tenzije u regionu.

"Ovo su dobre vesti. Potpuna implementacija dogovora je ključ. Nadam da će ovaj dogovor, takođe, pomoći da se smire tenzije u regionu i da se javna diskusija u Srbiji okrene ka ostalim zadacima koji se tiču Evropske unije", naveo je Bilčik na Tviteru.

Ranije danas, predsednik Aleksandar Vučić je, govoreći o razgovorima koji su prethodnih nedelja i dana vođeni o Kosovu i Metohiji, rekao da kada je reč o registarskim tablicama nema dogovora, ali da se nada da će EU dati garancije za lična dokumenta.

"Mi smo spremni da izdamo jedan opšti 'disklejmer' u kome bi pisalo da se omogućava korišćenje ličnih karata izdatih od strane Prištine isključivo iz praktičnih razloga, zbog slobode kretanja, a ne kao bilo kakvo priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao odstupanje od Rezolucije SB UN 1244 ", istakao je Vučić.

Kriza na Kosovu i Metohiji nastala je nakon odluke Prištine o srpskim ličnim kartama i preregistraciji vozila, čija je primena najavljena za 1. septembar.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво