Читај ми!

Reakcije opozicionih stranaka na najavu otkazivanja Evroprajda

Više opozicionih stranaka reagovalo je na najavu predsednika Aleksandra Vučića da će Evroprajd, planiran za septembar, biti odložen ili otkazan. Jedni pozdravljaju najavu te odluke, a drugi je osuđuju.

Dveri su saopštile, povodom najave odluke o odlaganju ili otkazivanju Evroprajda, da je "država donela ispravnu odluku da otkaže garancije za održavanje ove manifestacije u srpskoj prestonici".

"Od najveće je važnosti da svaka vlast, i sadašnja i buduća, poštuje volju većine građana Srbije i ne dovodi u pitanje javni moral i tradicionalne vrednosti na kojima vekovima počiva ovo društvo i država", navode Dveri izražavajući nadu da je "ova odluka definitivna i da je država neće menjati".

Predsedništvo stranke Zavetnici pozvalo je organizatore Evroprajda da se "uzdrže od daljih provokacija i uvaže odluku zvaničnih institucija Republike Srbije, kao i stavove i osećanja ogromne većine građana".

Koalicija NADA pozdravila je najavu odluke o otkazivanju Evroprajda i istakla da su zakonom garantovana ista prava za sve građane, bez obzira na seksualnu orijentaciju, ali da "niko nema pravo, naročito manjina, da stalno promoviše, a zapravo napadno nameće svoje vrednosti većini

S druge strane, iz stranke Zajedno pozvali su premijerku Anu Brnabić da se izjasni da li je za "poštovanje prava ljudi, svih građana naše republike, onako kako Ustav garantuje, pa i onih koji su drugačije seksualne orijentacije, kojoj i ona pripada".

Pokret slobodnih građana tvrdi da je država zabranom Evroprajda pokazala da ne može da garantuje bezbednost u Srbiji.

"Restrikcija struje možda neće biti, ali restrikcija prava se uveliko sprovodi", izjavio je Pavle Grbović, predsednik tog pokreta.

Grbović je ocenio da predsednica Vlade u prethodnom mandatu nije ništa učinila za poboljšanje uslova života i prava LGBT populacije u Srbiji, kojoj i sama pripada, a sada praktično započinje novi mandat tako što nam saopštava da "država Srbija nema snage da sačuva bezbednost svojih građana".

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи