Читај ми!

Lajčak i Eskobar sa Osmanijevom i Kurtijem u Prištini

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Sastanci su održani iza zatvorenih vrata. Nakon sastanka sa Kurtijem, Lajčak i Eskobar su razgovarali i sa liderima opozicionih stranaka.

Osmanijeva je nakon sastanka saopštila da je u razgovoru sa Eskobarom i Lajčakom navela da je "Kosovo konstruktivna strana, pripremljena i angažovana u procesu dijaloga koji je fokusiran na međusobno priznanje, dodajući da Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i stalno je posvećeno miru i stabilnosti".

"Na sastanku sa specijalnim izaslanicima Lajčakom i Eskobarom, izrazila sam opredeljenje Kosova da nastavi saradnju i koordinaciju sa našim partnerima, ističući da je angažovanje naše zemlje u dijalogu zasnovano na zaštititi suvereniteta, ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nematerijalni", napisala je Osmanijeva na Fejsbuku.

Ukazala je da "Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i stalno je posvećeno miru i stabilnosti, kao i evropskim rešenjima".

"Naša zemlja je izgrađena na principu multietničkog društva u kojem svi imaju jednaka prava, bez obzira na etničku pripadnost", poručila je Osmanijeva.

Za sutra prepodne je predviđen susret Lajčaka i Eskobara sa predstavnicima Srba u severnoj Mitrovici.

Lajčak i Eskobar će sutra popodne u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Eskobar je u Prištinu doputovao juče, kada se sastao sa Osmanijevom i licerima opozicionih partija.

Kurti je ranije danas izjavio da će od 1. septembra početi izdavanje ulazno/izlaznog dokumenta za srpske lične karte ili ih neće izdavati nijedna strana. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво