Читај ми!

Lajčak: Sastanak u Briselu sigurno nije bio uzalud

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da prošlonedeljni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera u Prištini Aljbina Kurtija "sigurno nije bio uzalud".

Miroslav Lajčak je za Bi-Bi-Si na srpskom rekao da su imali "veoma profesionalnu, usmerenu diskusiju, ali se nisu svađali, već su poštovali vizije koje imaju i svesni su gde su razlike".

"Prioritet je da pomognemo Ukrajini u ratu i to troši naše kapacitete, pa nema razumevanja u EU za eventualni sukob na Balkanu koji bi se vodio oko stvari koje nisu bolne, hitne, ne koštaju mnogo i ne ugrožavaju živote", rekao je Lajčak povodom problema registarskih automobilskih oznaka.

S druge strane, dodaje Lajčak, postoji povoljan trenutak za Balkan.

"EU razume da ne sme da izgleda kao da je izgubila interesovanje i okrenula glavu ka istoku. Zato su nam potrebni pozitivni primeri iz regiona", naveo je Lajčak.

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština na KiM politička ili pravna tema, Lajčak je odgovorio da ima elemenata i jednog i drugog.

"Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i to je pravna obaveza Kosova. Pravni aspekat je veći od mnogih drugih dogovora postignutih u Briselu, koji nisu ni bili ratifikovani", rekao je Lajčak i konstatovao da je "politički aspekt svuda oko nas i sprečava nas da primenimo dogovor".

Lajčak je Bi-Bi-Siju izjavio da je pregovaračkoj strani u Prištini ponudio rešenje.

"Moja poruka partnerima na Kosovu je da promene narativ - prestanite da mislite o tom pitanju kao o nečemu šta sve ne želite da bude i počnite da mislite o tome šta sve može da bude. Mislite o tome kao o mogućnosti, a ne kao o pretnji", kazao je Lajčak.

Naveo je da je primena postignutih sporazuma princip koji važi i za Beograd i za Prištinu.

"To nije princip izmišljen da bi neko mučio pregovaračke strane, već osnova međunarodnog prava - kako ću imati kredibilitet da postižem nove sporazume, ako ne primenjujem prethodne", izjavio je Lajčak.

Njegov mandat "kaže da sve treba da se završi potpisivanjem celovitog sporazuma o normalizaciji odnosa koji će biti pravno obavezujući i približiti Kosovo i Srbiju EU", rekao je Lajčak, uz ocenu da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine kvalifikovala Vučića i Kurtija za Nobelovu nagradu.

"Oni su veoma snažni lideri, sa snažnim političkim mandatom i jasnim vizijama, koje doduše nisu zajedničke, ali smatram da su sposobni za to", ocenio je Lajčak.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво