Читај ми!

Sve oči uprte u Lajčaka i Eskobara

Sedam dana je ostalo do 1. septembra a iz vlade u Prištini za sada nema drugih signala u odnosu na najavu da neće biti kompromisa oko njihovih mera o izdavanju dokumenta koji bi zamenio srpsku ličnu kartu i preregistraciji vozila srpskih tablica na lokalne. Sve oči uperene u aktivnosti izaslanika SAD i EU, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka, u Prištini.

Iz saopštenja kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom, ne vidi se da ima pomaka. Osmani je kazala da je Priština bila konstruktivna u dijalogu i da su "odluke kosovskih institucija u skladu sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja".

Priština je, kaže Osmani, u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Američki izaslanik se o sastanku nije oglašavao, a odbio je i da da izjavu novinarima okupljenim ispred zgrade predsedništva.

Miroslav Lajčak danas počinje seriju razgovora. Zajedno sa Eskobarom sastaće se sa Vjosom Osmani, zatim sa Aljbinom Kurtijem.

Narednog dana, kako su za RTS potvrdili iz sedišta Evropske unije u Prištini, idu u Mitrovicu na susret sa predstavnicima Srba. Onda će za Beograd.

Za sada nema najave obraćanja medijima, međutim nije isključeno da se medijima obrati Aljbin Kurti pošto je za danas zakazana i sednica vlade, na kojoj bi on mogao da referiše o poslednjoj rundi dijaloga.

Uporedo sa šatl diplomatijom Lajčaka i Eskobara, u Zvečanu će danas zasedati odbornici skupština četiri opštine na severu, a nakon najave da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ukoliko ne dođe do kompromisa.

Na severu je mirno, ali patroliranje vojnika Kfora i policije u blindiranim vozilima ukazuje da situacija nije svakodnevna i da ima straha od porasta tenzija kakvih je bilo krajem prošlog i početkom ovog meseca.

Komandant Kfora Ferenc Kajari najavio je sinoć u intervjuu ovdašnjim medijima da međunarodni vojnici neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima na severu kojima se, kako kaže, onemogućava sloboda kretanja i jer se njima, kako je naveo, ne pomaže u rešavanju situacije.

Dodao je da je Kfor postavio osmatračnice, tehničke punktove širom prostora Severa Kosova. Takođe, vojnici Kfora pojačali su patroliranje kako bi, kako je naveo, bili spremni za svaki incident.

"Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu", rekao je Kajari.

Dakle, sve oči su uprte u aktivnosti Lajčaka i Eskobara i efekte njihove posete Prištini i Beogradu.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво