Читај ми!

Rakić: U sredu zajednički sastanak odbornika skupština četiri opštine sa severa KiM

Predstavnici Srpske liste ponovili su zahtev Kforu da u skladu sa svojom misijom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN obezbedi mir Srbima na Kosovu i Metohiji, potvrdivši da predsednik Aleksandar Vučić ima njihovu punu podršku u iznalaženju kompromisnog rešenja u narednih deset dana.

Goran Rakić je, na vanrednoj konferenciji za medije, nakon jučerašnjeg razgovora sa predsednikom Srbije, preneo da je za sredu u Zvečanu najavljen zajednički sastanak odbornika skupština četiri opštine sa severa Kosova i Metohije.

"Ovoga puta u slučaju da se ne dođe do kompromisnog rešenja mi ćemo početi sa napuštanjem svih institucija, prvo mi političari, a onda i posle svi redom do suda, tužilaštva i policije i na taj način doći će do totalne razgradnje Briselskog dijaloga koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da i nakon skoro 10 godina formira ZSO i stalnim kršenjem Briselskog sporazuma", naveo je Rakić.

Pozvao je vojnike Kfora da ne budu pasivni kao što su bili 2004. godine kada su Srbi doživeli pogrom.

"Oni nisu ovde da staju na stranu Prištine i da sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava. U tom smislu poručujem im da je potrebno da svoje snage postave kako bi preventivno delovali i da ne dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine na severu", poručio je Rakić.

Istakao je da su Srbi na KiM svoji na svome i da ne jurišaju na bilo koga, već na svojim kućnim pragovima u svojim selima i gradovima žele da žive normalan život, da ih ne maltretiraju kad idu na svoje njive, da ih ne pretresaju i prebijaju samo zato što su Srbi.

"Da nam dozvole da živimo u miru. Narod jeste zabrinut, ali je jedinstven i rešen da ostane i opstane, jer smo svesni da ovo nije pitanje tablica ili ličnih karata, već će se sutra pojaviti i neki novi izgovor za maltretiranje našeg naroda", podvukao je Rakić.

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer u Prištini Aljbin Kurti sastali su se prošle nedelje u Briselu u pokušaju da pronađu rešenje nakon protesta Srba na severu usled odluka prištinske vlade da ponište važenje srpskih ličnih karata na KiM i najavljenom roku za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama koje imaju akronime gradova na Kosovu.

Do dogovora nije došlo ali je, prema navodima predstavnika EU, dogovoren nastavak dijaloga u potrazi sa kompromisom.  

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво