Читај ми!

Stoltenberg: Kfor pojačao prisustvo; Vučić: Dostavio sam listu napada na srpsko stanovništvo

Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje na severu Kosova, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kfor ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje i osigura bezbednost svim građanima, istakao je Stoltenberg. Vučić je poručio da ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora, kao i da su za nas mir i stabilnost od presudnog značaja. Ističe da je generalnom sekretaru NATO-a dostavio listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever KiM, kao i spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo.

Обраћање Јенса Столтенберга и Александра Вучића

"Потребно нам је компромисно решење, а не решење по нечијим жељама"

Председник Вучић изјавио је да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно решење, а не решење по нечијим жељама којима би се Србија уцењивала или издао налог како да се Србија понаша.

"Они кажу ‘ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија’. То не функционише тако. Ми морамо да разговарамо једни са другима и да видимо које би било право компромисно решење. Ми смо спремни за то", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија да постоји могућност да се Русија умеша у конфликт Београда и Приштине, Вучић је одговорио да не верује да постоји било каква забринутост Куртија и Приштине поводом тога.

Вучић: Квинта има другачије погледе од нас

Другачије погледе на нападе над Србима и ситуацију на КиМ имају земље Квинте и Србија, рекао је Вучић и додао да они насиље виде у барикадама, а не у систематском и правном и суштинском насиљу над Србима.

Истакао је да наша страна после Бриселског споразума има потписано да приштинске специјалне јединице имају врло ограничену могућност уласка на север.

Објаснио је да приштинске власти сваки упад на север Косова правдају борбом против организованог криминала, јер, како је објаснио, сваки Србин који им се супротставља на било ком месту је криминалац.

"Квинта ће увек то да подржи и увек ће да имају леђа и ми се налазимо у врло тешкој позицији по том питању да будем сасвим отворен. За нас је то врло тешко – када сте сатерани у ћошак и када немате више где, ја сам то рекао и Јенсу Столтенбергу и свима другима, немојте да очекујете од Срба да уживају и да им је много лепо", рекао је председник.

Навео је да су сада на Косову пристигле нове генерације младића, који неће више да трпе терор и који не доживљавају ту територију као независну државу, као што је доживљавају 22 од 27 земаља ЕУ.

Према Вучићевим речима, ти младићи доживљавају Косово као територију Србије, што је у складу са Резолуцијом 1244 и међународним јавним правом.

Поручио је да много проблема има по питању Косова, али да је за Србију важно да уз помоћ Кфора сачува мир и стабилност.

"Надам се да ће бити довољно памети да компромисним решењима дођемо до неког договора", рекао је Вучић.

"Српска војска и полиција ниједном нису прешли административну линију"

Председник Вучић је истакао да српска војска и полиција ниједног тренутка нису прешли административну линију са Косовом.

"Лагали су за то као што лажу и за све друго", рекао је Вучић одговорајаћи на питање поводом писања албанских медија да је српска војска прегазила међународно право и прешла административну линију и да ли НАТО има доказе за то.

Вучић је додао да исто тако лажу 180 дана да ће Србија да нападне некога у региону и додао да нико ниједном није рекао извините због тих лажи.

"Захвалан сам НАТО-у што са таквим неистинама није излазио, за разлику од неких других", рекао је Вучић.

Столтенберг је на исто питање рекао да се улога НАТО-а на КиМ заснива на јасном мандату УН да је Кфор неутралан, да неће бити укључен у сукоб, већ да је његова улога да обезбеђује сигурност свим заједницама.

"Озбиљно схватамо нашу одговорност да будемо неутрални, не да будемо део сукоба, да будемо неутрални чинилац који обезбеђује безбедност и сигурност свих заједница и слободу кретања укључујући и за Србе", нагласио је Столтенберг.

Додао је да Кфор све што се тиче конфликта пажљиво прати, као и да НАТО подржава политички дијалог под окриљем ЕУ.

"Ово је подржано и војним присуством Кфора на КиМ и ово је порука да нећемо бити укључени, већ неутрални чинлилац и спроводити наше присуство према јасном мандату УН", поручио је Столтенберг.

"Кфор појачао присуство на северу КиМ"

Генерални секретар НАТО рекао је да је Кфор већ појачао присуство на северу КиМ и да је спреман да делује у случају ескалације ситуације, али да пре свега ради на смиривању тензија кроз контакте са Београдом и Приштином.

"Ми имамо значајну војну мисију на Косову од близу 4.000 војника и већ то помаже да се спрече тензије, ескaлација и било какав сукоб", рекао је Столтенберг.

Столтенберг је додао да је Кфор у блиском контакту са начелником Генералштаба Војске Србије и надлежнима у Београду и Приштини, додавши да је то начин да се спрече неспоразум и да се делује у ситуацијама каква је виђена крајем јула.

"Ми смо спремни да деламо. Већ смо повећали присуство на северу, али смо спремни да радимо да се смање тензије и обезбеди сигурност кретања", рекао је Столтенберг.

Столтенберг: Кфор спреман да интервенише и очува мир

НАТО помно прати ситуацију на Косову и ако стабилност буде угрожена Кфор је спреман да интервенише, нагласио је Столтенберг.

"Мисија Кфор остаје фокусирана на свој мандат, и ако стабилност буде угрожена, Кфор је спреман да интервенише и предузеће све мере потребне да се обезбеде безбедност и слобода кретања", навео је Столтенберг.

Вучић: Доставио сам листу упада на север КиМ, као и списак напада

Председник Вучић је указао да је за људе у Србији и наш народ на КиМ важно да смо ми нашу позицију објаснили.

"Доставио сам листу упада специјалних приштинских јединица на север које су морале за то да имају сагласност, а никада нису. Доставио сам списак свих инцидената и напада на српско становништво, што је учестало на КиМ", рекао је Вучић.

"Наше је да говоримо о својој позицији, али да истовремено учинимо све што можемо да очувамо мир и стабилност", закључио је Вучић.

"Србија је војно неутрална земља и то ће и остати"

Србија је војно неутрална земља, остаће војно неутрална и ни на који начин се у том блоковском смислу неће опредељивати, навео је Вучић.

"Ми имамо своју историју која није лака, није једноставна, али желимо учвршћивање даље сарадње и односа и са Кфором и са НАТО-ом и желимо да избегнемо сваку врсту могућности да дође до ескалације сукоба", рекао је Вучић.

"За Србију мир и стабилност од пресудног значаја"

Председник Вучић је истакао да је на састанку рекао да су за Србију мир и стабилност од пресудног значаја.

"Ја не волим да пребацујем кривицу на било кога другог, нити волим да се служим детињастим причама, имаћемо сутра тешке разговоре, готово ни у чему нисмо сагласни, али оно што је позиција Србије то је да ће држати међународног јавног права, резолуције УН, повеље УН, Бриселског споразума, свега онога што је потписано", навео је Вучић.

Вучић: Наставићемо да поштујемо мандат Кфора

Председник Александар Вучић захвалио је генералном секретару НАТО-а што је желео да саслуша позицију Србије и то није први пут.

"Говорили смо о ономе што се збивало, не морамо увек све ствари да видимо истим очима, али оно што је нама важно је улога Кфора који поштујемо и начелник генералштаба је по мом наређењу ступио у контакт са командантом Кфора критичне вечери око 21 сат и мислимо да је то значајно утицало на смиривање тензија и ублажавање кризе на северу КиМ", рекао је Вучић.

Указао је да ћемо наставити да поштујемо мандат Кфора у складу са међународним јавноправним нормама које су прокламовале УН.

"Верујем да ћемо увек моћи да наиђемо на разумевање и жељу како Столтенберга тако и целог Кфора и НАТО-а да се обезбеде мир и стабилност", нагласио је Вучић.

Столтенберг: Поздрављам наставак дијалога

Столтенберг је поздравио нову рунду дијалога Београда и Приштине која се у четвртак одржава у Бриселу.

"Поздрављам нову рунду преговора између лидера и позивам све стране да приступе разговорима фокусирано и конструктивно. Дијалог је платформа да се нађе решење које поштује права свих заједница", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Столтенберг: Разговарали смо о изазовима везаним за север Косова

Генерални секретар НАТО-а рекао је да је са председником Вучићем разговарао о изазовима везаним за север Косова и драго му је због могућности да се данас састану и лично разговарају о томе.

"Одговорност је на свим странама да покажу суздржаност и избегну насиље. КФОР остаје фокусиран на своју мисију и спреман је да реагује како би осигурао безбедност за све грађане на Косову", рекао је Столтенберг.

Predsednik Vučić dvodnevnu posetu Briselu počeo je razgovorom u sedištu NATO-a sa Jensom Stoltenbergom.

Nakon sastanka sa Vučićem, Stoltenberg je razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Sutra će biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво