Читај ми!

Selaković: Venecuela za očuvanje KiM u okviru Srbije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je sastancima sa najvišim zvaničnicima Venecuele završio višednevnu posetu državama Latinske Amerike i izjavio da su svi sagovornici sa kojima se sastao u Karakasu čvrsto opredeljeni za razvoj sveukupnih odnosa sa Srbijom.

Nikola Selaković je naglasio da Venecuela podržava politiku očuvanja Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije, poštovanje principa načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje poslove država.

"Venecuela je neko ko nas aktivno podržava u svakoj međunarodnoj organizaciji i svojim glasom daje maksimalan doprinos da Priština ne uđe u različite međunarodne organizacije", rekao je Selaković i naveo da Venecuela to ne radi ni iz kakve računice, nego zato što su prijatelji i zato što čvrsto veruju u poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Ocenio je da su svi sagovornici sa kojima se sastao u Karakasu čvrsto opredeljeni za razvoj sveukupnih odnosa sa Srbijom.

"Nakon velikog broja sastanaka u Karakasu mogu da konstatujem da je ova poslednja poseta u nizu tokom latinoameričke turneje protekla više nego odlično", rekao je ministar.

Selaković se u Karakasu sastao sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, ministrom spoljnih poslova Karlosom Fariom, potpredsednikom Venecuele zaduženim za ekonomska pitanja koji je istovremeno ministar za naftu, ministrima turizma, trgovine, poljoprivrede i sporta i omladine, kao i sa nekadašnjim ministrom spoljnih poslova, a danas direktorom Centra za privlačenje investicija Feliksom Plasensiom. 

Sumirajući posetu Venecueli, ministar Selaković je naveo da su svi sastanci protekli u odličnom, prijateljskom duhu i izrazio uverenje da u godinama koje su pred nama možemo da produbljujemo saradnju na obostranu korist.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da se pred Srbijom i Venecuelom, koje ove godine proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, nalaze bolji i mnogo aktivniji dani.

"Naši odlični politički odnosi nisu bili na istom nivou praćeni i našim ekonomskim odnosima. Između naše dve zemlje gotovo da ne postoji ekonomska razmena", rekao je šef srpske diplomatije i naveo da je Venecuela jedna od zemalja na svetu sa najvećim rezervama nafte, a da je po poslednjim podacima, peta na svetu država po rezervama prirodnog gasa.

Tokom posete Karakasu, dvojica ministara spoljnih poslova potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво