Читај ми!

Gabrijel Eskobar: SAD podržavaju formiranje ZSO, ali u skladu sa lokalnim zakonima

Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine koje organizuje EU i nadaju se da će na predstojećem sastanku u drugoj polovini avgusta u Briselu dve strane doći do dugoročnog kompromisa o tablicama, slobodi kretanja i ZSO, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

U onlajn brifingu za novinare iz regiona Gabrijel Eskobar je izjavio da se slaže za Žozepom Boreljom da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti uspostavljena bez odlaganja, ali da ona mora biti u skladu sa „ustavom Kosova" i ne sme dovesti do bilo kakve disfunkcionalnosti.

„Ima mnogo primera u Evropskoj uniji koji bi mogli poslužiti kao model za ZSO i treba da se nadamo da će o tome biti reči u Briselu. Moramo početi diskusiju o ZSO", rekao je Eskobar, misleći na sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u drugoj polovini avgusta u sedištu EU.

Eskobar je dodao da na tom sastanku očekuje dugoročno, kompromisno rešenje za pitanje registarskih tablica, kao i predloge za pitanja energetike na severu Kosova, slobodu kretanja i nestala lica.

Rekao je da Briselski sporazum daje smernice koje bi se mogle iskoristiti za pitanje slobode kretanja koje je povezano sa registarskim tablicama i ličnim kartama oko kojih postoji neslaganje Beograda i Prištine. Po njemu, dogovoreno rešenje ne bi trebalo značajno da promeni život ljudi na severu Kosova.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vjose Osmani o značajnom ruskom uticaju na događaje poslednjih dana jula, Eskobar je odgovorio da se uz malo izuzetaka sve što se dešava na Balkanu dešava zbog faktora sa Balkana.

„Ruski uticaj je manji od destabilizujućeg faktora lokalnih političara na samom Balkanu."

Gabrijel Eskobar je rekao i da SAD ne menjaju svoj stav da bezrezervno podržavaju državnost tzv. Kosova i da očekuju da ga priznaju sve zemlje EU, kao i da podržavaju viznu liberalizaciju i prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

Govoreći o celom Zapadnom Balkanu Eskobar je naglasio da SAD u Crnoj Gori podržavaju svaku vladu fokusiranu na evropsku agendu i članstvo u NATO a koja je posvećena jačanju vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije.

Takođe je naglasio i da u BiH neće biti nemira i da je međunarodna zajednica složna da sačuva mir u BiH.

Eskobar je konferenciju iskoristio i da pozove sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da naruše mir i najavio svoj skori dolazak u region.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво