Читај ми!

Proslava Ilindena – Pendarovski i Selaković u manastiru Prohor Pčinjski

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, ugostio je u manastiru Sveti Prohor Pčinjski predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji povodom Ilindana, koji se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike, predvodi državno-crkvenu delegaciju te zemlje.

Obeležavanje Ilindena u Prohoru Pčinjskom počelo je svetom liturgijom, koju su prvi put nakon mnogo godina služili srpski i makedonski sveštenici.

Državnu delegaciju Severne Makedonije predvodi predsednik Stevo Pendarovski, koji je položio vence i cveće kraj spomen česme Prohoru Pčinjskom. 

Dve delegacije obilaze konake manastira i crkvu, a potom će kratko razgovarati. To je prva zvanična poseta posle osamnaest godina na proslavi Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski.

U znak zahvalnosti za organizovanje 950. godišnjice manastira, orden Prohora Pčinjskog danas je dobio ministar Selaković i predstavnici BIA.

"To svedoči i politiku Srbije koja jeste opredeljenja za jačanje politike dobrosusedstva, saradnje i zajedničkog života sa svojim susedima. Dakle, kao što je to u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koju je predsednik Vučić inicirao sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, tako se trudimo da pokažemo koliko je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nadjačavati duh netolerancije i neprijateljstava", izjavio je Selaković.

Ilindan je značajan datum za Severnu Makedoniju, jer je 1903. godine na današnji dan bio podignut ustanak protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine je održano prvo zasedanje ASNOM-a.

Manastir Sveti Prohor Pčinjski podignut je u 11. veku. Sagradio da je vizanstijski car Diogen, u znak zahvalnosti Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će biti car.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи