Читај ми!

Španski premijer u Srbiji – Sančez: Podržavamo Beograd kada je reč o Kosovu; Vučić: Španija nam je jedan od najvećih prijatelja

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde ga je ispred Palate "Srbija" dočekao predsednik Aleksandar Vučić. Sančez je nakon razgovora sa Vučićem izjavio da je Srbija deo Evrope i da u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane deo Evropske unije. Vučić je istakao da je Španija iskreni prijatelj Srbije, jedan od najvećih u svetu.

Вучић и Санчез на вечери

Председник Србије Александар Вучић угостио је шпанског премијера Педра Санчеза на вечери.

Вучић је на свом Инстаграм профилу објавио видео-снимак са вечере приређене у част шпанског премијера на којем певачица Јелена Томашевић на шпанском језику изводи песму "Оро".

"Спремили смо једно изненађење за драгог пријатеља. Наша Јелена Томасевић отпевала је за њега песму 'Оро' на шпанском језику, чиме је дала посебан тон овој вечери", написао је Вучић.

Јелена Томашевић јe најпре отпевала песму из филма "Високе потпетице", такође на шпанском.

Санчез на Твитеру: Не можемо заборавити Западни Балкан, подршка Србији

Премијер Шпаније Педро Санчез написао је на Твитеру након састанка са Александром Вучићем да је председнику Србије вечерас пренео подршку Шпаније за пуноправно чланство Србије у Европској унији.

"Рат је покренуо размишљање о томе шта је Европа и ко смо ми Европљани. Не можемо заборавити Западни Балкан. Данас сам пренео председнику Србије Александру Вућичу подршку Шпаније Србији да постане пуноправна чланица ЕУ. Сад је тренутак", написао је шпански премијер на свом Твитер налогу.

Обраћање председника Вучића и премијера Санчеза

Санчез: Односи две земље фантастични, подржавамо Београд када је реч о Косову

Премијер Шпаније Педро Санчез рекао је након разговора са председником Србије Александром Вучићем има само речи захвалности због дивног пријема у Србији.

Истакао је да је Србија део Европе и да у Шпанији има пријатеља који ће јој помоћи да постане део Европске уније.

"Немојте да сумњате да ће Шпанија увек бити ту уз вас. Имаћете нашу подршку да постанете чланица Европске уније", рекао је Санчез.

Истакао је да су политички односи Шпаније и Србије "фантастични", и рекао да и трговински и економски односи две државе треба да дођу на исти такав ниво.

"Трговинска размена је прилично појачана у протеклих пет година, али треба и даље да расте и то ће бити у интересу Шпаније и Србије", рекао је Санчез.

Нагласио је да су Шпанија и Србија одавно пријатељи које повезује потреба да се поштује међународно право и територијални интегритет и суверенитет две земље.

"Подржавамо Србију када је реч о Косову. Шпанија је била и биће увек поред Србије у одбрани принципа и увек ће заговарати разговор између две стране", нагласио је Санчез.

Шпански премијер је рекао да је са председником Вучићем разговарао и о кошарци и изразио дивљење према српском кошаркашу Николи Јокићу.

Санчез је захвалио Александру Вучићу и Влади Србије на пријему и најавио да ће пренети поздраве шпанском краљу.

Вучић: Шпанија искрени пријатељ Србије, један од највећих у свету

Председник Вучић је, после састанка са премијером Санчезом, изјавио на заједничкој конференцији за медије да је Шпанија искрени пријатељ Србије.

Навео је да је трговинска размена размена увећана у последње време, и очекује да пређе милијарду евра, први пут.

Вучић је најавио одржавање бизнис форума у Београду, на који ће доћи шпански бизнисмени. "Њихове компаније су показале интересовање. Ми ћемо им широм отворити врата", поручио је председник.

"Разговарали смо и о европском путу Србије, захвалан сам на континуираној подршци, без прављења и тражења длаке у јајету и додатних услова. Шпанија је искрени пријатељ и подржава Србију, то смо осетили и у Бриселу", истакао је Вучић.

Председник је рекао да ће Србија наставити да купује војну опрему од Шпаније, пошто је већ набавила два шпанска транспортна авиона.

"Отворићемо и завршити прављење свих генералних споразума, важних за инфраструктурне радове и улагање у енергетику, како би могли да постигнемо најбоље могуће резултате", поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да Србија нема дефицит у буџету у првих седам месеци ове године.

То, указао је, не значи да га неће бити на крају године, због наредних пет месеци и енергетске кризе која тек следи, али за сада дефицита нема.

Вучић је навео да су разговарали и о "Отвореном Балкану".

Захвалио је Санчезу на подршци нормама међународног права по питању Косова и Метохије.

"Шпанија подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ", истакао је председник.

Вучић је навео и да су анализирали ситуацију у Украјини, разменили виђења о том питању, те да је Санчезу објаснио позицију Србије, формално-правну и суштинску.

"Због кризе смо обојица забринути, различити су услови у којима живимо и разлози за забринутост, али сагласни смо да би сигурно било најбоље да се рат оконча, и да се вратимо нормалном животу. Овако смо у кризном менаџменту и гледамо како да преживимо", напоменуо је председник.

Вучић је Санчеза замолио да још једном пренесе молбу шпанском краљу Филипу VI да посети Србију, наводећи да би то била част за нашу земљу.

Значај посете Санчеза – питање статуса КиМ се не поставља, економска сарадња високо на агенди

Припремила Драгана Биберовић

Пленарни састанак делегација Србије и Шпаније

Након разговора председника Вучића и премијера Санчеза, у 18.50 почео је пленарни састанак двеjу делегација.

Након састанка, Вучић и Санчез обратиће се медијима.

Састанак Вучића и Санчеза

Вучић и Санчез разговарају "у четири ока" у Палати "Србија", а затим ће уследити и пленарни састанак делегација Србије и Шпаније.

Председник Вучић дочекао премијера Санчеза испред Палате "Србија"

Председник Србије Александар Вучић дочекао је шпанског премијера Педра Санчеза испред Палате "Србија", уз интонирање химни двеју земаља.

Председнику је рапорт поднео мајор Војске Србије Ђорђе Симић, а прошавши поред постројене почасне Гарде, Вучић и Санчез представили су један другом и чланове својих делегација.

Свечани дочек испред Палате "Србије"

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Na aerodromu u Beogradu dočekao ga je ministar finansija Siniša Mali.

Ispred Palate "Srbija", svečani doček priredio mu je predsednik Aleksandar Vučić.

Španski premijer dočekan je uz najviše počasti, crveni tepih, Gardu Vojske Srbije i himnu.

Nakon svečane ceremonije, Vučić i Sančez razgovarali su "u četiri oka", a zatim je usledio i plenarni sastanak delegacija Srbije i Španije.

Posle sastanka, Vučić i Sančez obratili su se medijima, nakon čega je planiran nastavak razgovora na svečanoj večeri.

U okviru posete Zapadnom Balkanu, Sančez će do 1. avgusta posetiti još Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво