Rusija: Rekonfiguracija UNMIK-a nemoguća

Rusija je zatražila da se pitanje raspoređivanja misije Evropske unije na Kosovu vrati u okvire Saveta bezbednosti, optužujući EU da ne poštuje rezolucije najmoćnijeg tela svetske organizacije, te direktno zloupotrebljava nedavne smernice o rekonfiguraciji UNMIK-a, koje je načinio generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Otvarajući vrata za rekonfiguraciju UNMIK-a, generalni sekretar je prekoračio svoja ovlaštenja, rekao je novinarima u Njujorku ruski ambasador pri UN Vitalij Ćurkin, komentarišući izjave visokih zvaničnika Euleksa vezanih za lanac komandovanja novom misijom čije je raspoređivanje na Kosovu nedavno počelo.

„Pod ovakvim okolnostima, više je nego jasno da je nemoguće da se sprovede rekonfiguracija i povećaju nadležnosti misije koja je i dalje nelegalna i koja ne razume sopstvenu odgovornost prema rezoluciji 1244, i čak prema izveštaju generalnog sekretara," upozorio je Ćurkin, postavljajući scenografiju za još jedan žestok diplomatski obračun Rusije i zapada kada se, 25. jula, Kosovo ponovo nađe na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN.

Komentar ruskog ambasadora pri UN usledio je manje od 24 časa nakon što je šef Euleksa, Francuz Iv de Kermabon izjavio da njegova misija neće podnositi izveštaje Ujedinjenim nacijama, već čelnicima EU u Briselu, mada je i generalni sekretar svetske organizacije, otvarajući vrata raspoređivanju evropske misije, upozorio da rezolucija 1244 iz juna 1999. godine ostaje na snazi sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije.

Prema toj rezoluciji, šefovi međunarodne misije na Kosovu imaju svaka tri meseca obaveštavati petnaestočlano telo o razvoju situacije, što je prethodnih sedam specijalnih predstavnika generalnog sekretara UN redovno i činilo. Osmi šef UNMIK-a, Italijan Lamberto Zanijer će u toj ulozi debitovati 25. jula.

„Generalni sekretar je dozvolio EU veću ulogu na Kosovu, ali UNMIK zadržava glavnu reč...Insistiramo da, dok se ne raščiste stvari i dok proces konsultacija sa Srbijom ne bude nastavljen, posebno sada kada imamo novu šansu sa novom vladom u Beogradu, na terenu ne treba povlačiti bilo kakve poteze koji će podrivati autoritet i prisustvo UNMIK-a," rekao je ruski diplomata.

„Mislimo da (Euleks) zloupotrebljava izveštaj generalnog sekretara. Pokušavaju da je (misiju) prošire kako žele i uspostave prisustvo bez bilo kakvog mandata Saveta bezbednosti i generalnog sekretara. To je pogrešno i ovo pitanje se mora vratiti u Savet bezbednosti," rekao je ruski ambasador.

Ćurkin je, na koncu, rekao da Savet beѕbednosti treba da odobri nedavni izveštaj generalnog sekretara, ali je to tokom poslednje sednice posvećene Kosovu bilo nemoguće, jer Srbija nije bila spremna da odobri početak rekonfiguracije zbog niza nejasnoća.

Povezane vesti:

Euleks odgovara Briselu, ne Njujorku

Savet bezbednosti UN 25. jula o Kosovu

Rekonfiguracija UNMIKA nelegitimna

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи