Читај ми!

Broji se sitno do novog saziva Skupštine, budući poslanici spremili teme za rasprave

Dok čekaju da i zvanično dobiju skupštinske mandate budući poslanici tvrde - imaju spremne teme za rasprave u Parlamentu.

Do ulaska parlamentaraca u poslaničke klupe broji se sitno. Ipak, u koaliciji SPS-JS još bez jasnog odgovora da li ulaze u još jednu vladu sa SNS-om. Nedvosmileno, više puta su ponovili - oni su za taj korak spremni. Spremni su, kažu, da i u novom sazivu Skupštine brane zajedničke ciljeve.

"Srbiju koja neće biti deo čopora, koja će voditi spoljnu politiku u najboljem interesu svojih građana, ubrzani proces EU integracija ali naravno graditi i dalje tradicionalno prijateljske odnose sa tradicionalno prijateljski orjentisanim državama, sve to, sve te ciljeve, sve te zadatke, sve te ciljeve ne možemo postići bez demokratičnosti efikasnosti i transparentnosti i javnosti u radu", navodi Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije.

Da se vrati politika u Skupštinu na tome će insistirati i poslanički klub Ujedinjeni, ali odvojeno od Narodne stranke i Demokratske stranke. SSP, PSG, sindikat Sloga i Pokret za preokret u prvi red stavljaju borbu protiv korupcije.

"Zakon o specijalnom antikoripcijskom tužiocu za visoku korupciju koji treba da ima posebnu tužilačku policiju, zakon o poreklu imovine, ali tako da se ne plaća samo ekstra profit, nelegalno stečena imovina da vam ostane, nego da se oduzme, dakle novi zakon o radu koji bi bio više u korist radnika, zakon o vraćanju oduzetih penzija, moramo pobolšati subvencije za poljoprivrednike da ih vratimo na najmanje 12.000", ističe Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

I u koaliciji Moramo pala je odluka. Procenjuju, više vremena će imati za predloge, ako nastupaju sa dva poslanička kluba - Ne davimo Beograd u prvom i ekološki ustanak i platforma Akcija u drugom. Ne iznenađuju teme koje će kandidovati zeleno levi klub - rešavanje problema socijalne nejednakosti i zaštita životne sredine.

"Mislim da je novina na kojoj ćemo insistirati jeste uključivanje ljudi. Dakle, mi ćemo imati mehanizam otvorenih vrata gde će ljudi uvek moći da nam se obrate kako bismo mi njihove probleme izneli pred najvažnijom institucijom. Ja mislim da je najvažnije što ćemo mi raditi jeste da ovu energiju koji ste videli i nezadovoljstvo građana sa ulica, sa blokada, sa protesta, zapravo unesemo u institucije Ono što mi želimo jeste da se kroz institucije govori o tim problemima", napominje Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

Domaćinski i državotovorno - tako najavljuju rad u Skupštini opozicionari iz stranaka desnice. Koalicija Nada pre svega će predložiti Zakon o vojnoj neutralnosti.

"Preko izmena i dopuna zakona Srpksoj književnoj zadruzi, i niz drugih stvari možda konkretnije za naše građane, ali prva stvar koju ćemo podneti kao naš predlog jeste izmena zakona o lokalnim izborima, da ne bismo više prisustvovali onim nemilim scenama ili epizodama koje pokazuju nezrelost naše poliitčke scene. Političke rasprave ćemo inicirati, htećemo i posebne rasprave o evropskom putu i o sukobu u Ukrajini", kaže Miloš Jovanović iz Novog DSS-a.

Naprednjaci, kažu, nastaviće tamo gde su stali, ali u ovom sazivu sa mnogo većim izazovima.

"Zbog toga mora i parlamentarna većina, ali Vlada da bude snažna da vodi istu politiku ona koja će pre svega da insistira na tome da zaštitimo naš narod na najbolji mogući način. Dakle, da razvijamo našu ekonomiju dalje, da jačamo i da štitimo radna mesta, ali da se borimo za već najavljene jače plate, veće penzije uz nastavak reformi, naravno, koje su neophodne da bismo sa uspehom nastavili naš evropski put i pokazaćem odgovornost. Zna se na kome je obaveza da institucije fukcionišu da se politika progresa i uspeha za Srbiju sprovodi", izjavio je Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke.

Konstitutivna sednica Skupštine očekuje se u drugoj polovini naredne sedmice, krajnji rok je 4. avgust.

Nakon toga, počinje odbrojavanje od maksimalno 90 dana za formiranje Vlade.

Iz Predsedištva uveravaju da će javnost sastav kabineta u Nemanjinoj 11 saznati mnogo ranije.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара