Читај ми!

Vozila Hitne pomoći zadržana na Merdaru, kosovska policija osporavala dokumentaciju

Dva vozila Hitne pomoći iz srpskih sredina na KiM zadržana su na prelazu Merdare, pod izgovorom kosovske policije da saniteti poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju "paralelnim institucijama", saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM saopštila je da su dva vozila Hitne pomoći zadržana na prelazu Merdare jutros oko 6.30.

Kako se navodi, reč je o sanitetima iz srpskih sredina na KiM, kojima je kosovska policija osporavala dokumentaciju. Naime, izgovor za držanje na administrativnom prelazu bilo je to što, kako je rečeno, poseduju dokumenta srpskih institucija, koje nazivaju "paralelnim institucijama".

U saopštenju je precizirano da je na Merdaru prvo zadržan sanitet iz Štrpca, koji je krenuo da preuzme teško obolelog pacijenta S. S. (71), koji je operisan u Nišu od karcinoma.

Pripadnici kosovske policije su vozača držali više od sat i po vremena na prelazu. Sličan scenario dogodio se i juče, kada je vozilo sa pacijentom na prelazu držano više sati.

Potom je na istom prelazu zadržano i vozilo Hitne pomoći iz Lipljana koje je prevozilo nepokretnog i teško obolelog pacijenta M. M. (77), koji se uputio na zdravstvenu intervenciju u Beograd.

"Iako su oba vozila imala sve uredne papire, zavodni pečat i broj, pripadnici KP na Merdaru tvrdili su da takvi dokumenti nisu validni i da sledeći put vozila neće moći da prođu, iako ovakva medicinska dokumentacija predstavlja validni osnov za prelaz administrativne linije", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ističe da su srpske institucije na Kosovu i Metohiji legalne institucije, te da nikada ne mogu biti paralelne.

"To je realnost koju Aljbin Kurti želi da nasilno ukine i zato mu je meta sve što je srpsko. Zbog svoje politike mržnje i ostrašćenosti prema srpskom narodu, Aljbin Kurti je očigledno spreman i da ugrozi živote teško obolelih pacijenata i ne bira nikakva sredstva u svojoj političkoj borbi", navodi se u saopštenju.

Ističu da umesto da formira Zajednicu srpskih opština, u okviru koje bi, u skladu sa Prvim briselskim sporazumom, funkcionisale i srpske zdravstvene institucije, prosveta i lokalna samouprava - "Kurti gazi sve dogovore i nastavlja da urušava dijalog".

Kancelarija za KiM očekuje od međunarodnih predstavnika da ulože svoj autoritet i stanu na put ovakvom anticivilizacijskom i nehumanom postupanju vlasti Privremenih institucija u Prištini.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво