Читај ми!

Ambasador Egipta: Istorijska poseta predsednika El Sisija Srbiji

Poseta predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija, koji će danas posle podne doputovati u Srbiju, biće istorijska, jer 35 godina šef egipatske države nije boravio u Beogradu, pa se očekuje da doprinese velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje, izjavio je za Tanjug ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah.

Ambasador Basel Salah je naglasio da Srbija i Egipat imaju odlične odnose još od vremena kada su predsednici Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito osnovali Pokret nesvrstanih, podsećajući da bilateralne posete šefa egipatske države Srbiji nije bilo od posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.

"Predsednik El Sisi je veoma srećan i zadovoljan što dolazi u ovu posetu. To je poseta koja se nije realizovala 35 godina", rekao je Salah.

On je naveo da će u fokusu razgovora dvojice predsednika biti razvoj bilateralne saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.

"Postoji mnogo prostora za razvoj bilateralne saradnje, a posebno imajući u vidu da je Srbija najveća zemlja na Zapadnom Balkanu, pa tako i kapija za izvoznike iz Egipta u ovaj deo sveta. Takođe, Egipat, kao najveća zemlja na afričkom kontinentu, može da bude ulaznica srpskim izvoznicima u Afriku", poručio je Salah.

Egipatski ambasador dodaje da će na bilateralnom nivou predmet razgovora biti i saradnja na u oblasti informacionih tehnologija, poljoprivrede, trgovine, zdravstva, nano-tehnologija, turizma, zaštite životne sredine.

Salah je podsetio da će Egipat biti domaćin COP27 sastanka Ujedinjenih nacija, posvećen zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, što će takođe biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Egipat planira da kupuje pšenicu iz Srbije 

Na pitanje kako dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj u vreme globalne krize, Salah je naglasio da je rat u Ukrajini naterao ceo svet da se suoči sa novom vrstom netradicionalnih pretnji, poput nestašice hrane, pšenice, kukuruza, suncokretovog ulja, industrijskog gasa, goriva...

To je, ukazuje, nateralo zemlje širom sveta da rade na diversifikaciji izvora snabdevanja, jer su shvatile da ne mogu da zavise od jednog ili dva snabdevača strateških proizvoda.

"Tako Egipat pokušava da diversifikuje izvore pšenice, budući da smo ranije nabavljali čak 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine. Sada uključujemo još šest ili sedam zemalja u snabdevanje, uključujući i Srbiju, koja ima veoma kvalitetnu pšenicu. Već sam razgovarao sa nekoliko srpskih zvaničnika o uvozu srpske pšenice u Egipat", rekao je Salah.

On je primetio i da Srbija radi na diversifikaciji izvora gasa i izgradnji gasovoda za tečni naftni gas i da će u Egiptu, koji je veliki proizvođač tog gasa, biti srećni ako budu mogli da pomognu Srbiji u nabavci tog energenta.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво