Читај ми!

Završene konsultacije o mandataru nove vlade

Predsednik Aleksandar Vučić završio je konsultacije o mandataru nove vlade, a razgovarao je sa predstavnicima izborne liste koalicije Nada, predstavnicima SPS-a, predstavnicima Stranke slobode i pravde, kao i sa predstavnicima liste oko Srpske napredne stranke. Lideri koalicije Nada, Miloš Jovanović i Vojisilav Mihailović izjavili su posle sastanka da oni neće biti deo buduće vlade, ali će, kažu, biti "prava opozicija" koja će davati konstruktivne predloge i kritikovati sve što ne bude valjalo.

Predsednik se prvo se sastao sa predstavnicima izborne liste koalicije Nada, zatim liste oko Socijalističke partije Srbije, kao i predstavnicima Stranke slobode i pravde. Konsultacije će završiti sa predstavnicima liste oko Srpske napredne stranke.

U zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike nešto pre 13 sati stigli su lideri koalicije, predsednik Nove DSS Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović, koji vodi deo POKS-a.

Koalicija Nada je na parlamentarnim izborima 3. aprila osvojila 15 mandata.

Lideri koalicije Nada, Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović izjavili su posle konsultacija da oni neće biti deo buduće vlade, ali će, kažu, biti "prava opozicija" koja će davati konstruktivne predloge i kritikovati sve što ne bude valjalo.

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je novinarima, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da nije bilo razgovora o učešću te koalicije u vladi.

Naveo je da je razgovor sa Vučićem bio relativno sadržajan, da su čuli kako predsednik vidi neke stvari, oko čega se ne slažu.

Jovanović je dodao i da mu smeta to što, kako tvrdi, Srbija, nema jasne pravce razvoja i ciljeve.

"Želeo bih da ta nova–stara vlast pruži odgovore na strateška pitanja", rekao je Jovanović i dodao da ostaje pitanje šta dalje po pitanju EU, koja je vrlo jasno postavila uslove za članstvo – priznanje secesije i uvođenje sankcija Rusiji.

"Mora se sarađivati sa EU, a da to nužno ne povlači članstvo, koje u ovoj situaciji ne možemo ni podrazumevati", rekao je Jovanović.

Vojislav Mihailović, koji vodi deo POKS-a, rekao je da će Nada biti državotvorna opozicija, podržavaće sve što je u nacionalnom interesu.

Dodao je da su predsednika Vučića upoznali i sa stavom da se Nada protivi održavanju Parade ponosa, jer je, kaže, njen cilj da naruši tradicionalnu srpsku porodicu. 

Nakon sastanka sa koalicijom Nada, lideri koalicije SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije održali su konsultacije o mandataru nove vlade. 

Na Andrićev venac došla je delegacija sa predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem i predsednikom JS Draganom Markovićem Palmom na čelu, a među njima i potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević.

Dačić je posle sastanka rekao da je koalicija oko socijalista spremna za nastavak saradnje sa SNS-om i da je u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izražen pozitivan stav o nastavku saradnje.

"Spremni smo i izražen je pozitivan stav i od strane predsednika Vučića o potrebi nastavka naše saradnje", rekao je Dačić novinarima nakon konsultacija. 

Upitan da li je bilo reči o kadrovskim rešenjima, Dačić je odgovorio da je bilo reči o "načelnoj i suštinskoj" saradnji, ali ne i o personalnim rešenjima u novoj vladi.

Na pitanje da li misli da SNS želi SPS u Vladi, Dačić je rekao da to nije pitanje za njega, već za predsednika Vučića, ponavljajući da je SPS spreman za saradnju. 

Lista okupljena oko SPS-a osvojila je 31 mandat na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Posle liste okupljene oko SPS-a na konsultacije o mandataru nove vlade stigli su i predstavnici koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije", iz redova Stranke slobode i pravde, te PSG-a i Pokreta za preokret.

Predstavnici Narodne i Demokratske stranke, kako su ranije i najavili, nisu se odazvali Vučićevom pozivu na razgovor.

Na Andrićev venac oko 15.30 stigli su Dragan Đilas, Marinika Tepić, Pavle Grbović i Janko Veselinović.

Lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila je 38 mandata. 

Vučić će konsultacije završio sa predstavnicima liste oko Srpske napredne stranke.

U delegaciji su bili Miloš Vučević, Vladan Glišić, Vladimir Orlić, Milan Krkobabić, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, kao predstavnici liste koja je na izborima osvojila najveće poverenje građana i najviše mandata – 120. 

Predsednik će se zatim, u 18 sati, obratiti javnosti.

Konsultacije o formiranju Vlade predsednik je započeo u četvrtak, sa predstavnicima manjinskih lista, a dan kasnije na Andrićevom vencu bili su predstavnici izbornih lista Saveza vojvođanskih Mađara, Zavetnika i koalicije Patriotskog bloka.

Pozivu na konsultacije se nisu odazvali predstavnici koalicije Moramo i SDA Sandžaka.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво