Читај ми!

Ristić: Hrvatska se brani od istine i beži u istorijski revizionizam

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kaže za RTS da je dolazak svakog srpskog zvaničnika u Jasenovac za savremenu državu Hrvatsku provokacija, zato što podseća na dramatičnu i tragičnu istorijsku stvarnost NDH. Oni se brane od istorijske istine i beže u istorijski revizionizam i najgore neoustaštvo, ističe Ristić.

Istoričar Dejan Ristić, koji je i direktor Muzeja žrtava genocida, kaže da odluka hrvatskih vlasti da predsedniku Aleksandru Vučiću zabrane privatnu posetu Jasenovcu predstavlja anticivilizacijski i antipravni čin – budući da je reč o, pre svega, potomku žrtava, a onda i o šefu države naroda koji je ponajviše nastradao na tom lokalitetu.

"Ovo je treći pokušaj u poslednjih godinu dana da predsednik želi, pokušava da dođe do Jasenovca. I to govorim kao neko ko je uključen u čitav taj proces. U prva dva slučaja, u septembru prošle i martu ove godine, ta poseta je odlagana na molbu hrvatske strane da još nije vreme za to i da nisu stečeni uslovi", rekao je Ristić.

Ističe da od 1945. nijedan srpski predsednik nije posetio spomen-područje Jasenovac, a da hrvatska strana nikada ne kaže koji su konkretni razlozi zbog kojeg odbija posete.

"Hrvatska strana i dalje drži da je Jasenovac zabranjen za sve srpske zvaničnike i to je nešto što je nedopustivo i za svaku osudu", rekao je Ristić.

Podsetio je da je na ovakav potez, pored ostalih, reagovao i direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, te dodao da je nezamislivo zabraniti predsedniku Izreala da poseti Aušvic.

Međutim, naglašava da je ovakva odluka logična imajući u vidu dominantan politički i ideološki narativ u Hrvatskoj.

"Jasno prisustvo neoustaštva u delu političke, kulturne, verske, intelektualne elite u Hrvatskoj. Glorifikacija najvećih zločina iz perioda NDH, kroz postavljanje spomen-ploča, podizanje spomenika, imenovanje ulica i trgova po njima, po minimiziranju karaktera genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH, njegove sistematičnosti, masovnosti, brutalnosti", kaže Ristić.

Bolna tema 

Napominje da je Jasenovac bolna tema i za Srbe, i za Hrvate, i za Jevreje, i za Rome, ali pre svega za srpski i hrvatski narod.

"I to iz različitih perspektiva. Za srpski narod kao narod koji je najviše postradao na tom lokalitetu, a za hrvatski – kao narod i pripadnike naroda i države koja je činila zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na čitavoj teritoriji NDH", rekao je Ristić.

Direktor Muzeja žrtava genocida ističe da se "Hrvatska očito plaši svoje traumatične i dramatične istorije". Podseća da je NDH bila jedina državna u Evropi koja je mimo nacističke Nemačke samostalno i samovoljno osnivala logore smrte i osnivala logore smrti za decu.

"Jasenovac nije bio logor, to je bio sistem koncentracionih logora smrti ukupne površine oko 240 kvadratnih kilometara, sa pet podlogora, od kojih je onaj centralni bio tzv. Ciglana 3 u samom selu Jasenovac. I celo selo je bilo u funkciji logora. Ukoliko znamo da je Aušvic sistem koncentracionih logora smrti nacističke Nemačke u Poljskoj imao površinu od 60 kvadratnih kilometara, a Jasenovac 240, i taj podatak govori da se radilo o sistemu koncentracionih logora smrti. To je bilo mesto predviđeno za prikupljanje budućih žrtava, njihovo brutalno mučenje i eksterminaciju na najbestijalnije načine zabeležene u Evropi u Drugom svetskom ratu", rekao je Ristić.

Kriza u odnosima dve zemlje 

Dodao je da o Jasenovcu nema nikakve dileme u naučnoj zajednici – da je reč o najvećem gubilištu srpskog naroda u njegovoj istoriji, te da će ovakav potez hrvatskih vlasti izuzetno loše uticati na budućnost odnosa dve države.

"Ovo će se pokazati kao najdublja kriza u srpsko-hrvatskim odnosima od razdruženja Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka", rekao je Ristić.

Ističe da je važno da se predsedniku Srbije omogući da u ime svih građana poseti Jasenovac i komentarisao optužbe iz Zagreba da je namera predsednika Vučića – provokacija.

"Dolazak svakog srpskog zvaničnika u Jasenovac za savremenu državu Hrvatsku je provokacija, zato što podseća na dramatičnu i tragičnu istorijsku stvarnost NDH", rekao je Ristić.

Naglasio je da se hrvatske vlasti brane od istorijske istine, te da beže u istorijski revizionizam i, kako kaže, najgore neoustaštvo.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво