Читај ми!

Reakcije na odluku hrvatskih vlasti da zabrane Vučiću posetu Jasenovcu

Odluka hrvatskih vlasti da zabrani privatnu posetu Jasenovcu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je skandalozna i nije u duhu dobrosusedskih odnosa smatraju političari u Srbiji i regionu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je odluka hrvatske Vlade da ne dozvoli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu najveći skandal u odnosima Srbije i Hrvatske u modernoj istoriji.

Premijerka je istakla da predsedniku Vučiću nije zabranjen ulazak u Hrvatsku, već mu je zabranjeno da ode u Jasenovac.

"Ne znam kako će uopšte naši odnosi izgledati u budućnosti. Nisu rekli da mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku, već da ode u Jasenovac privatno. Može da ide u Opatiju, Rovinj, gde želi, osim u Jasenovac. On Jasenovac ne sme da poseti, jer je to izazivanje haosa. Vučić u Opatiji nije haos, u Jasenovcu je izazivanje haosa", istakla je Brnabić.

Premijerka Srbije kaže da je to skandal nad skandalima, i tema koju ćemo morati da razjasnimo.

"Ovo je odluka koja menja sve i daje drugačiju poruku Srbima u Hrvatskoj, Srbima u regionu, Srbiji, poruku koja je zastrašujuća. Ali, da ne trčimo pred rudu, nadam se da će se sve razjasniti. Međutim, poruka je zastrašujuća", naglasila je premijerka.

"Srbija neće da ćuti na brutalno gaženje po svojim žrtvama"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je odluka vlade u Zagrebu najveća sramota u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Stefanović je istakao da je to najbrutalnija posleratna rehabilitacija nacističkih ideja na koje Evropa ne sme da ćuti i ukazao da na put predsedniku Srbije da položi cveće u Jasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države, i to članice EU, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Istakao je da Srbija neće da ćuti na takvo brutalno gaženje po svojim žrtvama i na zabranu da ih se seća i odaje im počast.

"Srbija i predsednik Vučić danas brane najveću civilizacijsku vrednost - sećanje na žrtve nacizma i brane povratak onih snaga čiji je i Jasenovac tragični spomenik", naglasio je Stefanović.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najoštrije je osudila odluku hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, posebno činjenicu da bilo ko polaganje cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svetskom ratu može smatrati "izazivanjem haosa".

"Upravo u trenucima kada su uzajamno razumevanje i poštovanje najpotrebniji čitavom regionu i kada Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić više od svih pruža ruku solidarnosti, poseže se za najbrutalnijim i najperfidnijim pritiscima i provokacijama", istakla je Gojkovićeva.

Ukazala je da posezanje za takvim duboko antievropskim i anticivilizacijskim sredstvima ne predstavlja samo zabranu jednom čoveku da se pokloni senima predaka koji su mučki i sistematski ubijani, već svedoči o dubljim motivima i otvara pitanje odnosa aktuelnih hrvatskih vlasti prema ustaškim nedelima i srpskom narodu danas, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

"Čitavom svetu je dobro poznato da onaj koji odbija da se seća priziva ponavljanje zla sa kojim nas je često suočavala istorija. Ovakvi oblici nasilja nad pravom na negovanje sećanja predstavljaju napad na univerzalno dobro čovečanstva i zato su apsolutno neprihvatljivi", navela je Gojkovićeva, i pozvala međunarodnu zajednicu, organizacije i sve ljude kojima je sećanje na žrtve sveto da osude ovo anticivilizacijsko postupanje.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službenu posetu Zagrebu zbog zabrane Hrvatske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

Mihajlovićeva je u utorak u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Davorom Filipovićem, a glavna tema razgovora trebalo je da bude regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Predsednik SPS Ivica Dačić je ocenio da je skandalozna odluka Hrvatske i naglasio da se nikada nije desilo da se nekome zabrani da dođe u Srbiju.

"To je isto kao kada bi neko zabranio predsedniku Izraela da poseti Aušvic", rekao je Dačić na svečanoj sednici Glavnog odbora SPS povodom 32-godišnjice osnivanja stranke.

On smatra da Hrvati svojom odlukom žele da demonstriraju bahatost jer je Hrvatska, kako je rekao, članica EU i "misli da joj je sve dozvoljeno".

"Hrvatska se plaši teme Jasenovca i broja žrtava koje su pogubljene u tom logoru od strane hrvatskog ustaškog režima", poručio je Dačić.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislava Mihailovića osudio je necivilizovan postupak hrvatskih vlasti da predsednika Srbije ne puste u privatnu posetu Jasenovcu.

U saopštenju se ocenjuje da takva reakcija hrvatske države samo potvrđuje njihove namere da prikriju stravične zločine i genocid nad Srbima koji se desio tokom Drugog svetskog rata u NDH-a. 

Kisić: Zabrana Vučiću da poseti Jasenovac je nepoštovanje

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić ocenila je da je zabrana hrvatskih vlasti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac novi akt nepoštovanja prema hiljadama nedužnih žrtava koje su na tom mestu svirepo ubijene.

Kisić je istakla da je sećanje na brutalna ubistva, mučenja i zverstva, od kojih nisu bila pošteđena ni tek rođena deca, dužnost svih nas, sopšteno je iz kabineta ministarke Kisić.

Momirović:Ključeve Jasenovca ne sme da drži Zagreb

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac da danas ceo svet mora da zna da se u Evropi, kolevci moderne civilizacije, građenoj na pomirenju i pobedi nad nacizmom, dogodio zlokobni presedan koji odiše duhom zlih vremena.

Momirović je ocenio da je zabrana posete Jasenovcu predsedniku Srbije, čiji su preci među stotinama hiljada Srba, Jevreja i Roma stradalih u jezivom zločinu genocida za koji je odgovoran ustaški režim, samo dokaz da se neke stvari nisu mnogo promenile od 1941. godine, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Da li su to evropske vrednosti za koje se svi mi zalažemo? Da li mi to danas živimo u Evropi u kojoj su Srbi, Jevreji i Romi na Balkanu građani drugog reda koji moraju da ćute o svojim stradanjima i žrtvama?" postavio je pitanje Momirović.

Dodik: Dobrosusedski odnosi i saradnja ne grade se zabranama

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je neshvatljiva i neprihvatljiva reakcija Hrvatske na najavu dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac, gde je imao nameru da položi venac na spomenik Srbima ubijenim u NDH.

"Aleksandar Vučić je prvi predsednik Srbije koji je u svom mandatu izrazio želju da položi venac u Jasenovcu i u toj nameri je zaustavljen", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ne grade se zabranama, već pruženom rukom i da je zato odluka hrvatskih vlasti iznenađujuća i neshvatljiva.

"Srbi i Hrvati su imali tešku prošlost, i jedni i drugi zaslužuju bolju budućnost. Ovako kako su postupile hrvatske vlasti nije zalog takve budućnosti", smatra Dodik.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи