Читај ми!

Selaković: Zastrašujuća odluka hrvatskih vlasti, Vlada Srbije će doneti odluku o protivmerama

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Aleksandru Vučiću da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi. Ministar je ocenio da je ovo zastrašujuća odluka hrvatske vlade i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.

Nikola Selaković je rekao da ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje privatna poseta Jasenovcu je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Istakao je i da će Vlada Srbije odlučiti i o odgovarajućim protivmerama.

"Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava", rekao je Selaković na pres-konferenciji.

Ministar je pročitao notu koja je dostavljena 15. jula Ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program posete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obe strane.

"Prilikom planiranja svih poseta stranih dužnosnika vreme, priroda i program poseta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora dve strane. S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri, poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva", pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.

"Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. Kad se stvore uslove za takvu posetu o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima", stoji u hrvatskoj noti koju je pročitao  Selaković.

Na tu notu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

Nota Ministarstva spoljnih poslova Srbije 

Selaković je pročitao i notu srpskog Ministarstva.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti", rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namera predsednika Vučića bila samo da položi cveće i upali sveću.

Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

"U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte", navodi se u noti.

Ministarstvo očekuje da se situacija brzo reši 

Takođe, podseća se da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

Ministarstvo očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsedniku Srbije, bude brzo razrešena.

"Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji", rekao je Selaković.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsednik Srbije položio cveće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

"Ipak je tamo ubedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti", rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsedniku Izraela zabrani odlazak u Aušvic.

Selaković je dodao da će predsednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti izneti više detalja o ovom slučaju.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара