Читај ми!

Brnabićeva: Skandalozna odluka Hrvatske da Vučiću zabrani posetu Jasenovcu

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je prvorazredni skandal odluka hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole, rekao je ministar Aleksandar Vulin reagujući na odluku hrvatske vlade.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je zabrana Vučiću da poseti Jasenovac isto kao kada biste predsedniku Izraela zabranili posetu Aušvicu.

"To je antievropska i anticivilizacijska odluka i brutalno gaženje slobode kretanja. Da ne analiziramo koliko to govori i o nepoštovanju srpskih žrtava", ocenila je Brnabićeva gostujući na TV Pink.

Premijerka se zapitala kako hrvatska vlada namerava da objasni zašto je zabranila da predsednik Vučić dođe u privatnu posetu i položi cveće na mesto najvećeg stradanja srpskog naroda.

"Da li je to odluka države članice Evropske unije, da li je to u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, da li je takva odluka u duhu antifašizma i slobodarskih načela? Da li bi odluka bila drugačija da je najavljena zvanična poseta predsednika", zapitala je Brnabićeva i poručila da bi Hrvatska trebalo da se stidi.

Ona je ocenila da je odluka zvaničnog Zagreba najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj kakva je to država koja donosi jednu protivpravnu, antievropsku i anticivilizacijsku odluku, brutalno gazeći princip slobode kretanja.

"To je ogledalo jedne zemlje. Da ne govorimo o tome šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava, svih onih koji su stradali od ustaškog režima NDH", rekla je Brnabićeva. 

Prema izvorima Jutarnjeg lista, Vučić je kontaktirao s predsednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu.

Kako list tvrdi, "namera je bila da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice ‘Oluje’".

Kako piše Jutarnji list, "bez službene informacije hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, predsednik Srbije je želeo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine i dođe oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac".

Tim povodom oglasio se i ministar Aleksandar Vulin. 

"Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali", rekao je Vulin komentarišući odluku hrvatske vlade.

Prema njegovim rečima, od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole. 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković održaće vanrednu konferenciju za novinare danas u 11 časova, u Ministarstvu spoljnih poslova.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво