Читај ми!

Stavovi građana o SAD utemeljeni na događajima iz prošlosti - može li interes da pobedi emocije

Povodom obeležavanja jubileja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, docent Fakulteta političkih nauka dr Stevan Nedeljković za emisiju "Magazin na prvom" Radio Beograda 1 podestio je da je inicijalna ideja za uspostavljanje odnosa potekla prevashodno iz ekonomskih, ali i diplomatskih interesa koji su podstakli interesovanje SAD za Balkan i konkretno Srbiju.

Stevan Nedeljković kaže da je trenutak uspostavljanja odnosa bitan jer su SAD iz građanskog rata izašle kao, pre svega, moćna ekonomska sila koja pretenduje da zauzme šira i veća prekookeanska tržišta.

Konstatuje da su SAD htele da uspostave prisustvo na Balkanu, i da je Srbije bila pogodna za ostvarivanje takvog plana.

Ističe i da je savezništvo dve države, ostvareno tokom Prvog, potvrđeno i u Drugom svetskom ratu.

Na njegovom kraju, kada je tadašnja Jugoslavija odlučila da se bliže svrsta uz SSSR, konstatuje, došlo je do perioda netrpeljivosti, i možda blagog neprijateljstva, koje je trajalo do Rezolucije Informbiroa 1948. godine. Posle toga, ukazuje Nedeljković, dolazi do ponovnog obnavljanja međusobnog interesovanja.

Za Stevana Nedeljkovića, odnos SFRJ i SAD tokom Hladnog rata pokazivao je sve osobenosti koje je Jugoslavija imala i njenu različitost u odnosu na druge države komunističkog bloka.

SFRJ je u tom periodu vodila neku vrstu, kako je rekao, "koka-kola socijalizma" - uz priličnu zastupljenost umetnosti, džeza, moderne umetnosti SAD.

U sedmoj i osmoj deceniji prošlog veka SAD su bile glasni podržavalac nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta SFRJ, naglašava Nedeljković i precizira da se takav stav menja 1993. godine.

Ukazuje da se početkom krize u SFRJ 1991. i 1992. administracija Džordža Buša zalagala za očuvanje celovitosti SFRJ jer je smatrala da bi svaka alternativa vodila ratnim dejstvima na Balkanu, što se i dogodilo.

Docent Fakulteta političkih nauka napominje da je najveće razočaranje Srba u Sjedinjene Države nastupilo 1999. godine, mada se - ukoliko je suditi po informacijama iz medija, može doći do zaključka da je Vašington bio najglasniji podržavalac raspada SFRJ.

To međutim, suštinski i nije tačno jer su, prema njegovim rečima, SAD bile na priličnoj distanci - prepustile su Evropi da vodi pitanje opstanka, odnosno raspada SFRJ - Nemačka je bila glavni zagovornik nezavisnosti Slovenije i Hrvatske i ne treba zaboraviti da je ta država, i pre odluke tadašnje Evropske zajednice, odlučila da prizna nezavisnost te dve jugoslovenske republike što je i bio uvod u raspad tadašnje države.

Odnos naroda prema SAD određen bombardovanjem SRJ

Nedeljković napominje da odnos naše države i našeg naroda prema SAD nije determinisan raspadom SFRJ, nego bombardovanjem SRJ 1999, koje je vojno i politički predvodio Vašington, i njegovim priznavanjem nezavisnosti KiM 2008. godine. 

Smatra da su sve do 1998. postojali pokušaji obnavljanja poverenja dve države, ali i da se stiče utisak da je sa krizom na Kosmetu ta šansa nepovratno pala u vodu.

Odgovorajući na pitanje zašto je Vašington nastavio da podržava Prištinu, da izbegava da osudi zločine terorističke OVK i da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, Nedeljković je ocenio da se najveći deo odgovora krije u činjenici da velike sile, pogotovo supersile, retko priznaju svoje greške.

Istovremeno, podseća da je za SAD, tokom 1997. i 1998. OVK bila teroristička organizacija. Do promena takvog stava dolazi zbog pristupa koji je SRJ imala oko načina rešenja krize na KiM, ali i podršci koju su SAD, u tom trenutku, davale samoopredeljenju brojnim državama.

U zanosu demokratizacije i liberalizacije Evrope, SAD je u tadašnjoj Jugosaviji prepoznala državu zasnovanu na komunističkim i socijalističkim idealima, a koja se nije uklapala u sliku Evrope koju su SAD želele da vide i izgrade, napominje Nedeljković.

Za njega su primarni interesi SAD mir i stabilnost, a oni mogu da dovedu do nesmetane integracije Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture.

Vašington bi sve države regiona voleo da vidi u NATO-u i to je njegov cilj. Docent FPN-a smatra da odnos između Srbije i SAD nije zasnovan na lošim namerama ili netrpeljivostima iz prošlosti, ali da činjenica jeste da će biti potrebno još neko vreme da se povrati puno razumevanje između dve države, a zašto ne i prijateljstvo koje je postojalo tokom Prvog svetskog rata.

Nedeljković ističe da su odnosi Beograda i Vašingtona u poslednje dve ili tri godine unapređeni, da su stavovi ranije Trampove i sada Bajednove administracije prema Srbiji blaži, pogotovo kada je reč o rešavanju pitanja KiM, da nema pritisaka kakvi su postojali ranije.

Rat u Ukrajini oblikovaće buduće odnose

"Mislim da će odnos naše države prema ruskoj agresiji na Ukrajinu i odnos Beograda prema Moskvi, u narednih nekoliko godina oblikovati odnose Srbije i SAD", precizira Nedeljković. Veruje da je budućnost međudržavnih odnosa nešto svetlija nego što je sadašnjost, a znatno svetlija nego što je bila pre dve ili tri decenije.

Lično uverenje, kako naglašava, ne temelji na neosnovanim željama već faktima - imamo pojačano prisustvo SAD u regionu, unapređene odnose rukovodstva, Srbija pokazuje intencije ka oporavku odnosa i radi na njihovom unapređenju.

Tome bi trebalo dodati i blaži pristup SAD prema Srbiji, razumevanje da Srbija jeste ključni faktor mira i stabilnosti i ključna država u regionu. Sve to Nedeljkovića navodi na zaključak da možemo očekivati znatno unapređenije odnose Srbije i SAD.

Nedeljković u emisiji "Magazin na Prvom", Prvog programa Radio Beograda ukazuje da su stavovi građana Srbije o SAD utemeljeni na događajima iz prošlosti, koji su bili realni i koji nisu bili tako daleki.

Zasnovani su - kako je rekao, na bombardovanju koje su predvodile SAD i brzom priznanju nezavisnosti Kosova od strane Vašingtona. To su događaji iz istorije koje ne bi trebalo da zaboravimo, objašnjava Nedeljković i ukazuje da Srbija ne bi trebalo da se vodi prema emocijama već prema interesima, a oni su prema njegovom sudu, povezani za SAD i EU.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво